Mihajlović: U Srbiji ne postoji vlaško pitanje

Izvor: Politika, 09.Mar.2012, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: U Srbiji ne postoji vlaško pitanje

JAGODINA – Predsednik Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Miletić Mihajlović izjavio je u Jagodini da u Srbiji ne postoji „vlaško pitanje” i da Srbija „nije adresa” za definisanje da li su Vlasi Rumuni ili nisu.

„Za najveći broj Vlaha koji danas žive u istočnoj Srbiji, Srbija je matična država, a Rumuniju ne doživljavaju kao svoju državu niti sebe smatraju Rumunima”, rekao je Mihajlović učestvujući sinoć u emisiji jagodinske televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Palma plus”. „Prigovor Rumunije da Srbija prizna Vlahe za Rumune koji je kulminirao u Briselu, za mene nije bio iznenađenje, taj problem datira od ranije i u datim trenucima i periodima on se pojačavao”, ocenio je Mihajlović, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha i narodni poslanik koalicije SPS-PUPS-JS.

Mihajlović je kazao da država Srbija nije adresa za definiciju da li su Vlasi Rumuni ili nisu napominjujući da po svim međunarodnim dokumentima i po Ustavu Srbije „jedini vlasnici svog nacionalnog identiteta su stanovnici koji se izjašnjavaju da li su Rumuni ili Vlasi, da li su Srbi ili neko drugi”. „Država Srbija se trudi da sva prava koja pripadaju nacionalnim manjinama, koliko god ih ima, a ima ih preko 20, budu ispoštovana na pravi način, u skladu sa svim konvencijama koje danas važe u Evropi i svetu po pitanju manjinskih prava i u skladu sa ustavom Srbije”, rekao je Mihajlović. Prigovara se da su Vlasi zapostavljeni u socijalnom pogledu, a zaboravljamo da svi danas teško žive bez obzira na nacionalnu pripadnost, dodao je Mihajlović i podsetio da u istočnoj Srbiji ima više Srba nego Vlaha, „pa ako je teško Vlasima teško je i ostalima”.

Na putu dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, koji je Brisel dodelio Srbiji 1. marta, poslednja prepreka bio je tvrd stav Rumunije koja je insistirala na garancijama za vlašku zajednicu u Srbiji.

Ta prepreka je otklonjena kada su Srbija i Rumunija potpisale u Briselu Protokol o statusu manjina u obe zemlje.

Tanjug

objavljeno: 09/03/2012
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.