Episkop Jovan: SPC se nikad neće odreći svog kalendara

Izvor: Blic, 08.Jan.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Jovan: SPC se nikad neće odreći svog kalendara

Episkop šumadijski Jovan izjavio je u Jagodini da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) biti poslednja u pravoslavlju koja će se „možda” odreći svog (julijanskog) kalendara i „to bi voleo da shvate svi ljudi koji padaju pod uticaj, onih koji nam ne misle dobro, nego idu samo da nam naprave svađu”.

„Verujte mi i kao čoveku i kao episkopu, nema u Episkopatu SPC ni jednog episkopa koji uopšte pomošlja na tako nešto a kamoli da to učini”, rekao je episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jovan učestvujući kasno sinoć u emisiji jagodinske televizije „Palma plus”, povodom Božića.

„Nema promene i neće je biti, naša SPC je na ovome, na ovome će ostati, budite sigurni”, rekao je on i podsetio da je takvu odluku doneo Sabor SPC. Odluka je doneta, „1998. ili 1999. godine, nemojte me držati za reč” da će SPC biti poslednja pravoslavna crkva u svetu, i posle Svete gore, koja će preći (sa julijanskog) na gregorijanski kalendar, napomenuo je Jovan.

„Mi upotrebljavamo novi kalendar zato što je naša država na novom kalendaru, ali nama su sve bogoslužbene knjige na starom kalendaru”, rekao je episkop .

Napomenuo je da je on u Eparhiji šumadijskoj doneo odluku da se kod rođenih, krštenih i venčanih, „tamo gde se piše datum, stavlja i novi i stari datum”. Episkop Jovan je ocenio da „grupe koje od pre nekoliko godina šire tu temu da će se srpska crkva odreći svoga kalendara, ne žele ni sebi ni drugome dobro a ni svojoj crkvi”.

To je prisustno i danas, toga ima i u eparhiji šumadijskoj, i mislim da te grupe ne znaju ša rade, ocenio je on.

Episkop je napomeno da to što neki govore da će SPC „da ode na katoličanstvo, primiće taj kalendar, da pojedine vladike vode neku eparhiju pod papu, je nedostojno pomena”.

„Napadali su moga prethodnika, episkopa Savu, kako će on prvi preći na taj kalendar, a episkop Sava, neka mu je blaženi pomen, je upravo inicirao Svetom arhijerejskom Saboru da uđe u zapisnik odluka da SPC neće preći na taj kalendar”, rekao je on.

Episkop Jovan je podsetio da je Grčka crkva prešla na „taj kalendar” i „oni kada su ovde služe po svome, mi kada smo tamo služimo po svome, nema raskola, svako je izabrao svoje, a naša SPC je na ovome i na ovome će ostati budite sigurni”.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.