Direktor Kablova: Poslujemo pozitivno, proizvodnja raste

Izvor: Blic, 08.Nov.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor "Kablova": Poslujemo pozitivno, proizvodnja raste

Izjava ministra privrede Željko Sertić, na sastanku sa predstavnicima MMF, da će do kraja maja naredne godine status 17 strateških preduzeća biti rešen, u Fabrici kablova u Jagodini, koja je na tom spisku, kažu da im je to poznato i da ona posluje pozitivno, čak i da ima posla za povećanje proizvodnje.

O svemu tome nas je 23. septembra upoznao Sertić, prilikom poste "Kablovima", receno je danas Tanjugu u sindikatu ove firme.

Generalni direktor "Kablova" Ratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vučurević je izjavio da ovaj bivši gigant, koji sada zapošljava 1350 radnika, "posluje pozitivno i ima posla i poziciju da poveća proizvodnju".

- Za devet meseci proizvodnja je povećana za 35 odsto. Imamo pozicije na tržistu da povećemo proizvodnju još 20 do 30 odsto, ali nam treba neki kredit - rekao je Vučurović.

On je istakao da "Kablovi" rade u "teškim uslovima, teškom ambijentu, ali obaveze izmirujemo".

Za poslednje dve godine komercijalnim bankama smo vratili 450 miliona dinara dugova, "sve do dinara i sada smo bez i jednog dinara kredita kod komercijalnih banaka", precizrao je Vučurović.

"Fabrika ima istorijski dug od 120 miliona evra, pola državi a pola prema komercilanim poveriocoma među kojima su i bivši radnici", rekao je Vučurović.

Prilikom posete "Kablovima", pre oko mesec i po dana Sertić je izjavio da "Fabrika ima potencijal i može da radi, ima proizvod koji je prepoznat i na istoku i na zapadu". "Videli smo kablove za rusko tržište ali i za zemlje sa severa Evrope.

To je veoma značajno, fabrika ima sve standarde i cenovnu mogućnost da bude konkurentna na tržištu bez obzira na sva opterećenje", rekao je tada Srtić posle razgledanja proizvodnih pogona.

Mi i dalje ostajemo kao država, u ovakvim sitauacijam, iza naših odluka, bićemo dobar partner i pokušati da uradimo sve što je u našoj moći da pomognemo, ali veliki deo posla mora da odradi menadžmanet, konsuslantska kuća i sindikati, poručio je ministar.

Uslov da bi Fabrika kablova nastavila da radi je da servisira dugove i isplaćuje tekuće obaveze i oni to sada rade - isplaćuje plate radnicima i doprinose, obaveze prema državi i dobavljačima i na taj način pokazuje da ima šansu za održivo poslovanje, istakao je Sertić.

- Mi ćemo uraditi sve, što je u zakonskoj mogućnosti da dugovi ne budu prepreka za buduću privatizaciju, kod privatizacije ti dugovi će biti anulirani a u slučaju nekog drugog scenarija, mi ćemo te dugove konvertovati u kapital ili neki drugi načina, ali u svakom slučaju neće biti prepreka za dalje poslovanje i održavanje proizvodnje unutar fabrike - rekao je Sertić.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma je izjavio da je "interes lokalne samouoprave da fabrika radi, da radi preko hiljadu radnika u toj fabrici" i ocenio da "fabrika ima budućnost 2016. godine u i narednom periodu".

Uz Fabriku kablova još jedna velika firma u Pomoravskom okrugu, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" sa oko 4.000 zaposlenih, je u grupi koje do sredine iduće godine mora biti privatizovano. Vlasnika traži i "Jagodinska pivara" jedno od najstarijih preduzeća u Jagodini i ovom delu Srbije, osnovana pre 165 godina.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jagodina: U “Kablovima” uvereni da imaju budućnost

Izvor: Šumadija Press, 09.Nov.2015, 13:04

U fabrici kablova u Jagodini nisu zabrinuti zbog izjave ministra Sertića da za neka od 17 strateških preduzeća nema spasa. “Kablovi” posluju pozitivno, a moguće je i povećanje proizvodnje...U sindikatu fabrike kažu da ih je ministar privrede Željko Sertić obavestio o situaciji 23. septembra,...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.