44. Dani komedije: I smej i suze dolaze iz srca

Izvor: B92, 12.Dec.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

44. Dani komedije: I smej i suze dolaze iz srca

Tradicionalni 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvrenja Srbije "Dani komedije", održaće se tradicionalno od 20. do 27. marta u Jagodini, i to pod sloganim "I smej i suze dolaze iz srca" Jovana Popovića Sterije

Ove godine na festivalu će biti i "smeja i suza", izjavio je umetnički direktor festivala Dobrica Milićević. Za nastup na festivalu prijavilo se 36 prestava i "po broju predstava biće rekorder", ocenio je on na konferenciji za novinare. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Dva tumačenja imamo za takav veliki interes, 150. godišnjicu rođenja Branislava Nuišića, koga svako pozorište voli da igra, i veliki ugled "Dana komedije" u pozorišnim kućama Srbije", rekao je Milićević.

Selektorka festivala je Ivana Vujić, a konačni repertoar biće poznat između 12 i 15. januara jer se, između ostalog, čeka premijera najnovijeg dela čiji je autor i režiser Dušan Kovačević, zakazanog za 28. decembra u Zvezdara teatru.

"Prvi put nam se prijavila jedna predstava iz inostranstva, to je novoformirano Srpsko pozorište iz Temišvara. Ne samo selektorka i ja, nego i mnogi drugi ljudi traže da tu predstavu dovedemo jer je tim ljudima mnogo stalo da dođu u zavičaj i to im treba omogućiti", rekao je Milićević. Autor tog komada je naš dramski pisac Miloš Nikolić.

“To je simpatičan komad koji traje nepun sat vremena. Gledaćemo da ta predstava zatvori festiva, da bude odigrana u čast nagrađenih van konkurencije za nagrade”, dodao je Milićević.

“Otvorićemo izložbu posvećenu glumcu Miji Aleksiću, a jedan od najznačajnih nagrada festival nosi njegovo ime. Autor izložbe je iz njegovog (Aleksićevog) rodnog mesta Crnić. Reč je o preseku života Aleksića, i kao čoveka i kao umetnika, i ta izložba će krastiti naš hol tokom celog trajanja festivala”, napomenuo je Milićević.

Na pitanje da li su obezbeđena sredstva za festival, Milićević je rekao: "Živimo od obećanja. Evo kraj je godine, a Ministarstvo kulture još nije raspisalo konkurs za finasiranje projekata u kulturi, a trebalo je najkasnije u oktobru. Ministarstvo ni sa kim ne kontaktira, na to se žale i kulturne institucije u Beogradu. Ministar beži, očito nema para", rekao je Milićević. "Naravno, izguraćemo festival, kresaćemo gde možemo, a honorari koje dajemo, je najmanji izdatak. Nama su najveći izdaci dolasci pozorišta."

Kao deo festivala biće promovisana i knjiga doktorke Aleksandre Kuzmić "Slika sveta u dramama" i a na promociji će govoriti Dušan Kovačević, dr Nebojša Romčević i Radomir Putnik.

U okiviru pratećeg program nastupiće i pobednička predstava sa Amaterskog festivala komedija iz Bečeja, a reč je o predstavi Pozorišta iz Trstenika.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dani komedije: I smej i suze dolaze iz srca

Izvor: Blic, 12.Dec.2014

Tradicionalni 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvrenja Srbije "Dani komedije" biće održani pod sloganim "I smej i suze dolaze iz srca" Jovana Popovića Sterije, izjavio je umetnički direktor festivala Dobrica Milićević...Festival se po tradiciji održava svake godine od 20 do...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.