Udružuju se aviokompanije iz cele bivše Jugoslavije?

Izvor: Press, 05.Sep.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udružuju se aviokompanije iz cele bivše Jugoslavije?

Dogovor o zajedničkom korišćenju flota „Jat ervejza" i „Montenegro erlajnsa" od 31. oktobra odličan je poslovni potez i bilo bi dobro da se i prevoznici drugih bivših jugoslovenskih republika pridruže, izjavio je juče državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković
- To je nešto što se trenutno svuda u svetu dešava, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se posebno odrazila na aviosaobraćaj - rekao je Miljković.
On je naveo da su se zbog smanjivanja troškova i bolje organizacije letova udružile aviokompanije „Er Frans" i KLM, „Iberija i „Britiš ervejz", kao i dva najveća američka avioprevoznika.
- Mi smo već imali kontakte i pokušaje da se tako nešto napravi u regionu - rekao je MIljković i dodao da bi bilo dobro da se odluke o tome ne donose na osnovu političkog raspoloženja.
Državni sekretar je istakao da bi partnerski odnos trebalo da bude motivisan finansijskim razlozima i željom da putnici dobiju mnogo bolje uslove letenja uz niže cene.
Miljković je kazao da bi srpskoj i crnogorskoj aviokompaniji prvenstveno odgovarali avioprevoznici Slovenije i Hrvatske, koji u sastavu svojih flota imaju „erbasove" i „kanadere".
On je naglasio da bi pridruživanjem aviokompanija iz regiona mogao da se napravi „vazdušni most" o kome se dugo pričalo, od kojeg bi svi imali koristi, jer bi se tako uštedelo i stvorile bi se mogućnosti za snižavanje cene karata.
- Onda bi nastupali i prema velikim aviokompanijama kao jedinstven sistem - rekao je Miljković dodajući da, pre svega, misli na „Lufthanzu," američke prevoznike i prevoznike sa Dalekog istoka.
- Ukoliko budemo jedni drugima pomagali kroz aerodromske službe i službe za održavanje aviona, ketering i drugo, neće morati svako od članova alijanse da ima svoju službu na svim aerodromima - kazao je državni sekretar za vazdušni saobraćaj.
Miljković je na pitanje da li su aerodromske takse u Srbiji visoke, rekao da nisu u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, naglašavajući da bi, u svakom slučaju, dobar razgovor između prevoznika i aerodroma mogao da dovede do sniženja cene aerodromskih taksi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.