Izvor: Blic, Tanjug, 01.Sep.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Pfajferova tužba protiv "Jat ervejza" nije odbijena

Portparol Četvrtog opštinskog suda u Beogradu Vesna Milojević izjavila je danas da sud nije odbio tužbu pilota "Jat ervejza" Aleksandra Pfajfera koju je podneo protiv te kompanije zbog sistematske diskriminacije i zlostavljanja na radu na nacionalnoj i verskoj osnovi.



Ona je objasnila da je sud početkom jula odbio Pfajferov zahtev da naloži izricanje privremene mere sa zabranom dalje diskriminacije, a da o tužbi još nije odlučivao. Prema njenim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spisi tog predmeta se od 24. avgusta nalaze u Okružnom sudu u Beogradu, koji treba da odluči o žalbi Pfajferovih punomoćnika na rešenje o odbijanju privremenih mera.

Kompanija "Jat ervejz" saopštila je juče da je Četvrti opštinski sud u Beogradu odbio kao neosnovanu Pfajferovu tužbu, navodeći da je time "potvrđeno da su u potpunosti neistiniti navodi gospodina Pfajfera da je sistematski sprečavan da napreduje u službi i da se stručno usavršava".

Pfajfer je 29. juna podneo je Četvrtom opštinskom sudu tužbu protiv "Jat ervejza" zbog sistematske diskriminacije i zlostavljanja na radu na nacionalnoj i verskoj osnovi i time pokrenuo prvi postupak pred sudom na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koji je nedavno stupio na snagu.

Tužbenim zahtevom ove godine Pfajfer je zatražio od suda da utvrdi da je rukovodstvo "Jat ervejza" prema njemu diskriminatorski postupalo i zlostavljao ga na radu nizom postupaka zato što je po nacionalnosti Nemac, katoličke veroispovesti, kao i da se naloži prestanak takog ponašanja. On je naveo da je postupcima rukovodstva sprečeno njegovo napredovanje u službi i stručno usavršavanje.

Pfajfer tužbom traži naknadu materijalne i nematerijalne štete od 20 miliona dinara zbog narušavanja integriteta, kao i psihičkog i fizičkog stanja. Od 2000. godine do danas u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu protiv "Jat ervejza" je pokrenuto više od 2.000 radnih sporova, a neki od njih i danas traju.

Pravni tim kapetana Pfajfera kontaktirao i UN

Pravni tim kapetana Pfajfera, u saopštenju upućenom redakciji Blic Online-a, navodi da se od kada je zaključio bolovanje (još od 15. avgusta) do danas više ne nalazi u nedeljnom i dnevnom planu letenja "Jat ervejza", čime se diskriminacija nad njim povećava i ponavlja.

Advokati kapetana Pfajfera obavestili su i Ujedinjene nacije (odeljenje za ljudska prava u Ženevi) o ovom slučaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.