Još jedan avion za srpske državljane iz Kaira

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan avion za srpske državljane iz Kaira

Večeras u 21.50 sati na Aerodrom Beograd očekuje se sletanje aviona JAT-a koji je iz Kaira i Hurgade prevezao oko 100 državljana Srbije.

Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević najavio je ranije danas da Jatov avion u Kairu preuzima srpske državljane za koje je organizovana evakuacija.

"Taj avion trebalo bi da sleti u Kairo oko 15 časova po lokalnom vremenu i da preuzme odavde između 75 i 80 putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji su se prijavili za današnju evakuaciju", rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Beta ambasador Vasiljević.

Vasiljević je dodao da ostali srpski državljani nisu želeli da budu evakuisani iz Kaira, tako da daljeg ostaju u Egiptu.

"Što se tiče drugih gradova u Egiptu, mi smo sa njima naravno u stalnom kontaktu i sa njima se sada dogovaramo. Razmatraju se sve opcije da se i njima pomogne sa nekim dodatnim prevoznim sredstvima, možda neki avion ako možemo da obezbedimo ovih dana. To je druga varijanta", rekao je Vasiljević.

On je kazao da Ambasada Srbije pokušava takođe da od egipatskih vlasti dobije saglasnost da avion, koji će po podne sleteti u Kairo, nastavi dalje ka Hurgadi i tamo uzme još dvadesetak srpskih državljana.

"To je sad pod znakom pitanja zato što se ovde već od četiri sata uvode mere policijskog časa. Sada dobijamo kontradiktorne informacije da li može ili ne može da se tada koristi vazdušni prostor na tim unutrašnjim linijama u Egiptu", naveo je Vasiljević.

Ambasador Srbije nije isključio mogućnost da narednih dana bude još letova ka Egiptu, kako bi se evakuisali svi državljani Srbije koji to žele. Prema njegovim rečima, u Hurgadi je u ovom trenutku oko 20 srpskih državljana, a u Asuanu 11.

Tokom sutrašnjeg dana, zahvaljujući kompaniji Pink eir, biće prevežena još jedna manja grupa naših građana koji su izrazili želju da se vrate u Srbiju.

Prema pisanju agencija, situacija na međunarodnom aerodromu u Kairu i danas je prilično haotična. AP navodi da oko 4.500 stranaca čeka na evakuaciju na aerodromu gde se napravila velika gužva jer nema dovoljan broj osoblja.

Najmanje 18 čater letova organozovano je danas iz Kaira, a procenjuje se da je oko 1.500 stranih državljana napustilo zemlju i uputilo se uglavnom ka evropskim destinacijama. SAD su juče poslale devet čarter letova, a za danas ih je najavljeno još više.

Američke vlasti saopštile su da su do sada evakuisale više od 1.200 svojih državljana, kao i da nameravaju da evakuišu još 1.400 ka destinacijama na Kipru, u Grčkoj i u Turskoj.

Nacionalni avioprevoznik "Idžipt er" otkazao je oko 75 odsto svojih letova jer ne može da sakupi dovoljan broj osoblja zbog uvođenja vanrednog stanja koje dnevno traje 17 sati.

"Protest miliona" u Egiptu

Stotine hiljada Egipćana preplavilo je danas centralne delove Kaira zbog protestnog štrajka na kojem se očekuje da će se okupiti milion ljudi koji traže odlazak predsednika Hosnija Mubaraka. El Baradej poručio Mubaraku da preda vlast do petka.

Demonstranti, od kojih su mnogi mahali egipatskim zastavama ili nosili transparente, okupljaju se osmog dana protesta na glavnom trgu Tahrir.

Ujedinjene nacije su, u međuvremenu, saopštile da je, prema nezvaničnim izveštajima, tokom demonstracija širom Egipta poginulo više od 300 ljudi, preneo je AFP.

"Broj žrtava se svakodnevno povećava, a nepotvrđeni izveštaji pokazuju da je možda ubijeno čak 300 ljudi, povređeno više od 3.000, a stotine su uhapšene", izjavila je danas u Ženevi visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Novoizabrani Mubarakov potpredsednik Omar Sulejman počeo je jutros razgovore sa predstavnicma opozicije obećavši reforme. Vojska je takođe obećala da neće koristiti silu protiv građana koji protestuju već osmi dan i proglasila zahteve demonstranata legitimnim.

Međutim, demonstranti na centralnom Tahrir skveru u Kairu, koji su tu proveli noć bez obzira na policijski čas, tvrde da nastavljaju sa akcijom sve dok Mubarak ne odstupi sa vlasti. "Jedina stvar koju ćemo prihvatiti od njega je da se popne u avion i ode", kaže za Rojters 45-godišnji advokat Ahmed Helmi.

Neposredno posle sinoćnjeg oglašavanja armije, potpredsednik nove vlade Omar Sulejman pojavio se na državnoj televiziji i objavio da će početi dijalog sa političkim strankama o nekim od zahteva demostranata, uključujući ustavne i zakonodavne reforme.

Sulejman je rekao da mu je predsednik Mubarak poverio zadatak da iznese konkretne predloge i vremenski okvir za njihovo sprovođenje.

Potpredsednik vlade je takođe rekao da će se u okruzima u kojima su zabeležene nepravilnosti tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, glasanje ponoviti.

Vojska koja je praktično držala Egipat još od zbacivanja monarhije 1952. godine biće glavni igrač u odlučivanju ko će da zameni Mubaraka, i neki očekuju da će zadržati znatnu moć dok istovremeno bude uvodila reforme koje bi zadovoljile demonstrante.

U ovom trenutku, Sulejman predstavlja vojsku, ne Mubarak, ocenio je Favaz Gerges iz Londonske škole za ekonomiju.

Vrh armije je sinoć saopštio da je prisustvo vojske na ulicama za dobro građana, da bi osigurali njihovu bezbedosti i dobrobit.

"Oružane snage neće pribeći upotrebi sile protiv našeg velikog naroda", navedeno je u saopštenju vojske.

To je prva izričita potvrda vojske da neće pucati na demonstrante, od kada je u petak izašla na ulice da bi pomogla policiji u održavanju mira.

Egipatski opozicioni lider Mohamed el Baradej poručio je juče hiljadama demonstranata u centru Kaira da pobuna protiv vlasti predsednika Hosnija Mubaraka "ne može biti zaustavljena".

"Vi ste povratili svoja prava i ono što smo počeli ne može biti zaustavljeno", rekao je on masi, koja je odgovrila sa "Dole Mubarak!"

U ponedeljak uveče, na državnoj televiziji pročitano je Mubarakovo pismo novom premijeru, u kojem se zahteva da u središtu ekonomskih reformi budu svakodnevni problemi građana, kao i to da se započne dijalog s političkim strankama o ustavnim i zakonodavnim reformama.

Čini se da upravo takve poteze Mubaraku predlažu zapadne zemlje.

U Londonu je objavljeno da su se američki predsednik Obama i britanski premijer Kameron složili da je Egiptu potrebna "uredna tranzicija ka demokratskoj vladi" a ne, kako je kasnije pojašnjeno, "ekstremizam ili još autoritarniji sistem vladavine".

Sličan stav izrazili su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.