Dva aviona JAT-a idu sutra po turiste u Egipat

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva aviona JAT-a idu sutra po turiste u Egipat

BEOGRAD – Dva aviona nacionalnog prevoznika JAT biće sutra poslata u Egipat kako bi prevezli državljane Srbije, koji su zbog spora između srpske i egipatske turističke agencije izbačeni iz hotela u Hurgadi.

Premijer Srbije Mirko Cvetković odobrio je da dva aviona JAT-a budu upućena u Egipat, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu premijera.

U Ministarstvu spoljnih poslova Tanjugu je rečeno da će avioni biti poslati tokom sutrašnjeg dana.

Grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 238 turista, među kojima ima porodica sa malom decom, izbačena je juče iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije „Brajt skaj” sa partnerskom agencijom „Junajted travel” iz Beograda zbog neizmirivanje finansijskih obaveza beogradske turističke agencije prema Egipćanima.

Kako je Tanjugu jutros rečeno u Ambasadi Srbije u Egiptu, Ambasada je obavestila Ministarstvo inostranih poslova i sve nadležne institucije u Srbiji da su u kontaktu sa srpskim turistima u Hurgadi kao i da rade na tome da se reši problem turista koji su sa važećim vaučerima stigli na odmor u Egipat.

Turisti će do povratka kući i dalje moći da koriste sobe.

Tanjug

-----------------------------------------------------

Advokat: Znalo se za probleme Junajted trevela

BEOGRAD – Državni organi Srbije i ambasada u Egiptu bili su obavešteni o problemima u poslovanju turističke agencije Junajted trevel, izjavio je danas advokat jednog od suvlasnika te firme Velimir I. Jakić.

Jakić je agenciji Beta rekao da je njegov klijent Hasan Mamun krajem jula obavestio ambasadu u Kairu o problemima koje mogu da imaju srpski tursti zbog načina na koji Junajted travel vodi drugi suvlasnik i direktor Atef Aglan, koji nije plaćao obaveze hotelima.

Jakić je istakao da je o problemima u poslovanju Junajted travela u oktobru obavestena i Finansijska policija i da je direktno načelniku te službe poslao zahtev za kontrolu poslovanja te turističke agencije.

U Ambasadi Srbije u Kairu agenciji Beta je ranije danas rečeno da će problem u vezi sa povratkom 234 srpskih turista iz egipatskog letovališta Hurgada morati da se reši tokom dana, uz učešće državnih organa.

Zbog spora turističke agencije Brajt skaj iz Egipta sa turističkom agencijom Junajted travel iz Beograda, deo srpskih turista je prvo izbačen iz hotelskih soba pa je u njih vraćen. Turisti, koji su trenutno zbrinuti u sobama, sa sobom su imali vaučere o uplaćenim aranžmanima.

Prema rečima Jakića, Mamun ima želju da reši problem koji turisti iz Srbije imaju u Hurgadi, pa makar i na svoju štetu. „Ja ću mu sugeristati da reši taj problem i da pomogne oko vraćanja putnika u Srbiju”, rekao je Mamunov advokat.

Jakić je rekao da Junajted travel duguje 111.000 evra egipatskoj turističkoj kompaniji Mamun internešnel travel (MTI), čiji je Mamun predsednik i koja je do juna vodila računa o Junajtedovim turistima.

Prema recima Jakića, Mamun i Aglan su zajedno osnovali agenciju Junajted travel u decembru 2010, ali njegovom klijentu Aglan nije davao informacije o poslovanju.

Aglan je, kako je rekao beogradski advokat, krajem prošle godine firmu osnovao na svoje ime i sebe registrovao kao direktora da bi u martu ove godine ustupio 50 odsto vlasništva Mamunu, ali je i dalje ostao zakonski zastupnik Junajted trevela.

Nakon toga su, prema recima Jakića, Mamun i Aglan zaključili ugovore o tome da turisti Junajted trevela u Egiptu borave preko MTI, ali je ta firma krajem jula prekinula saradnju jer Junajted nije uplaćivao novac za hotelske troškove i prevoz, koji je napalaćivao od turista.

„Nakon toga Aglan sklapa ugovor sa drugom egipatskom turističkom agencijom i nastavlja da dovodi srpske turiste u Egipat”, rekao je Jakić i dodao da je njegov klijent krajem avgusta boravio u Beogradu kako bi rešio probleme u Junajtedu, ali mu nije omogućeni uvid u poslovanje.

„Nakon toga smo, 5. oktobra, podneli krivičnu prijavu Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu kojom smo naveli i koje negativne posledice mogu nastupiti po građane i po oštećenog”, rekao je on i dodao da je Tužilaštvo reagovalo odmah i zatrazilo od Policijske uprave Beograda prikupljanje potrebnih obaveštenja.

On je istakao da je i od Aglana po Zakonu o privrednim društvima zatražio da sazove Skupštinu na kojoj bi se razgovralo o problemima poslovanja društva i razrešenju Aglana sa mesta direktora.

„Mamun je imao vezane ruke i kao suvlasnik sa 50 odsto vlasništva nije mogao da smeni Aglana bez njegove saglasnosti”, rekao je Jakić.

Beta

---------------------------------

JUTA: Narušen ugled svih turističkih agencija

BEOGRAD – Turistička agencija „Junajtid travel internacional”, čiji su osnivači i rukovodioci strani državljani, nije članica JUTE, saopštila je nacionalna asocijacija turističkih agencija „JUTA” , istakavši da je ta agencija svojim prostupcima i neprofesionalnim odnosom prema svojim putnicima narušila i ugled onih agencija koje su članice te asocijacije.

Upravni odbor JUTE konstatovao je da nadležni državni organi treba da preduzmu sve mere u duhu evropskih standarda, sa ciljem da se spreče drastične posledice po naše građane, u čemu je JUTA spremna da aktivno učestvuje i da svoj pun esnafski doprinos, navodi se u saopštenju.

JUTA navodi da joj je u toku cele letnje sezone, opterećene nizom vanrednih događaja u zemljama gde uglavnom putuju naši građani, prispeo minimalan broj tužbi putnika na realizaciju ugovorenih aranžmana, jer je YUTA uspostavila visoke standarde kvaliteta usluga, koje svaka članica primenjuje u svom poslovanju.

Podseća se da je na redovnim mesečnim konferencijama za medije, rukovodstvo JUTE već upozoravalo na uočene i moguće buduće probleme u realizaciji aranžmana agencija, koje neekonomskim cenama dovode putnike u zabludu.

Tanjug

objavljeno: 02.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.