Rafinerija se ipak gradi

Izvor: Press, 09.Avg.2010, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafinerija se ipak gradi

Referendum o izgradnji rafinerije u Smederevu nije uspeo, pošto je na njega izašlo samo 11,64 odsto građana upisanih u birački spisak! Prema prvim nezvaničnim informacijama, na jučerašnje izjašnjavanje o tome da li su za ili protiv izgradnje postrojenja za preradu sirove nafte, izašlo je 11,64 odsto, ili nešto više od 11.000 građana upisanih u birački spisak grada Smedereva. Broj izašlih građana manji je od broja potpisnika inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na osnovu koje je lokalni parlament zakazao referendum za 8. avgust.
- Zvanične podatke o izlaznosti kao i rezultat izjašnjavanja imaćemo sutra. Tokom izjašnjavanja nije bilo nikakvih problema ni incidenata, a do sada nema nikakvih prijava o eventualnim nepravilnostima na biračkim mestima - kaže Vesna Kolarić, predsednik Komisije za sprovođenje referenduma.
U Smederevu ima 97.366 birača sa pravom glasa, a da bi referendum uspeo bilo je potrebno da izađe 48.684 birača, odnosno polovina plus jedan. Mala izlaznost verovatno je posledica toga što je jedan deo sugrađana na godišnjem odmoru, ali čini se da je veću prevagu u odluci Smederevaca da ne izađu na glasanje imalo to što je pitanje izgradnje rafinerije bilo maksimalno ispolitizovano, čemu treba dodati i činjenicu da je Demokratska stranka, koja oko sebe okuplja vladajuću većinu, tokom kampanje pozivala na bojkot referenduma.
- Smederevci su još jednom pokazali da podržavaju odgovornu politiku koja želi da Smederevo prikaže u najboljem svetlu investitorima i kao najbolje mesto u Srbiji za ulaganje. Sada je očigledno da je ovih oko četiri miliona dinara koliko je koštalo organizovanje referenduma trebalo iskoristiti za rešavanje nekih infrastrukturnih problema u gradu, ali ispoštovali smo volju potpisnika inicijative i još jednom dobili potvrdu o tome da smo na pravom putu razvoja - rekao je gradonačelnik Predrag Umičević.
Za izgradnju rafinerije u Smederevu zainteresovan je američki konzorcijum „Komiko oversiz", koji planira da u ovaj projekat uloži oko 250 miliona dolara i otvori oko 700 radnih mesta. Iz „Komika" su ranije stizale najave da bi, ukoliko ishod referenduma bude negativan po njih, investiciju premestili u Kovin ili Požarevac.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.