Završeno glasanje na Kosmetu

Izvor: RTS, 01.Dec.2013, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno glasanje na Kosmetu

Počelo brojanje glasova u Severnoj Mitrovici. Danas na Kosmetu održan drugi krug lokalnih izbora u 25 opština. Glasalo se u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu i u Kosovskoj Mitrovici. U opštini Zvečan izbori ponovljeni na tri glasačka mesta. Glasanje završeno u 19 časova.

19.45 - Zameniku predsednika Privremenog veća Opštine Lipljan Zlatku Laziću određeno policijsko zadržavanje od 24 sata, rečeno RTS-u u listi "Srpska" u Gračanici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aktivista "Srpske" Boban Stojanović pušten.

19.35 - CIK saopštio da je glasanje proteklo bez većih neregularnosti. Izlaznost u Severnoj Mitrovici manja za oko pet odsto nego u prvom krugu.

19.15 - Zatvorena biračka mesta na Kosovu. Počelo brojanje listića u Mitrovici. U Gračanici odziv 47,6 odsto.

18.30 - Izgoreo automobildopisnika agencije "Tanjug" u Gračanici. 

17.30 - Izlaznost do 17 časova u Severnoj Mitrovici je 15,03 odsto, rekao Oliver Ivanović.

16.45 - Pripadnici kosovske policije upali u Izborni štab GI "Srpska" u Štrpcu i priveli dvojicu aktivista, rečeno je RTS-u.  

15.40 - CIK: Do 15 časova glasalo 27,92 odsto birača na Kosovu i Metohiji. U Severnoj Mitrovici izašlo je 12,54, a u Gračanici 33,80 odsto birača.

15.15 - Oko 14 sati na informativni razgovor u policijsku stanicu u Gračanici privedeni su aktivisti "Srpske" Zlatko Lazić i Boban Stojanović. Razlog nije poznat.

10.40 - Oslobođen predsednik Privremenog veća Prištine Ljubinko Karadžić koji je jutros bez obrazloženja priveden u policiju.

9.15 - CIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme, nema nepravilnosti.

07.05 - Tačno u sedam sati otvorena su biračka mesta za glasanje u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji održan je u 25 opština. Pravo glasa imalo je oko milion i 300 hiljada birača. Glasalo se u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu (Gračanica, Štrpce, Parteš, Ranilug, Klokot i Novo Brdo) i u Kosovskoj Mitrovici. U opštini Zvečan izbori su ponavljeni na tri glasačka mesta. Sva biračka mesta zatvorena su u 19 časova.

U prvom krugu lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici, kandidat za gradonačelnika liste Građanska inicijativa "Srpska" Krstimir Pantić osvojio je 2.283 glasa.

Kandidat liste Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović osvojio je 1.705 glasova.

Predsednik izborne komisije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici Momčilo Barović potvrdio je za Tanjug da je počelo prebrojavanje glasačkih listića u Mitrovici.

U Severnoj Mitrovici u blizini biračkih mesta stacioniran je izuzetno veliki brtoj pripadnika kosovske i Euleks policije i vojnika Kfora koji se nalaze u punoj opremi a na ulicama se mogao videti i veliki broj automobila i borbenih vozila ovih snaga.

Sva biračka mesta otvorena su na vreme i glasanje je proteklo bez većih problema, javlja specijalni izveštač RTS-a Nataša Mijušković.

U severnoj Mitrovici građani su birali između dvojice kandidata - Građanske inicijative "Srpska" Krstimira Pantića i Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ranije danas, Pantić je pozvao građane da iskažu svoju podršku politici vlade Srbije i da danas izađu na izbore.

"Očekujem da građani i danas iskažu svoju podršku politici vlade Srbije, a od onih koji su odgovorni za regularnost izbornog procesa očekujem da ovog puta pokažu maksimalnu ozbiljnost i odgovornost, i izborni tok ne dovedu u sumnju nijednog trenutka", rekao je Pantić novinarima nakon što je jutros glasao u izbornom centru u Medicinskoj školi.

Glasao je i drugi kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Građanske incijative "SDP" Oliver Ivanović i rekao je da očekuje pobedu u današnjem drugom krugu lokalnih izbora.

Ivanović je dodao da je mnogo ljudi došlo iz centralne Srbije i napomenuo da strahuje da su došli da "naprave gužvu i da odu".

Prema njegovim rečima, "Mitrovčani su kompaktni i da neće dozvoliti da im neko drugi rešava problem makar bio i posebno stimulisan i zainteresovan da ovde bude visoka tenzija".

Pitanje prebrojavanja glasova

Prethodnih dana glavno pitanje bilo je da li će se glasovi brojati tamo gde se glasa, kao što to piše u zakonu, ili u sedištu CIK-a u Kosovu Polju, kao što je to prošli put tražio OEBS.

Tokom obilaska biračkog centra u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici, portparol OEBS-a Nikola Gaon rekao je Centralna izborna komisija ta koja može doneti odluku o mestu prebrojavanja glasova.

Gaon je ukazao da sve zavisi od bezbednosne situacije, podvukavši da za sada sve protiče u najboljem redu.

Kandidati za gradonačelnika Mitrovice tražili su, uoči drugog kruga lokalnih izbora, da se glasovi broje u Kosovskoj Mitrovici.

Međutim, dok Krstimir Pantić kaže da će predstavnici "Srpske", ako zatreba i telima braniti da se kutije odnesu iz Mitrovice, Oliver Ivanović ima znatno "mekši stav". Kaže da mu je nebitno gde će se prebrojati glasovi, iako bi, prema njegovom mišljenju, bilo najbolje da to bude u Mitrovici.

Kandidat "Srpske" za gradonačelnika Zvečana Vučina Janković rekao je da je veoma važno da na današnje izbore u Zvečanu izađe što veći broj Srba jer je u skupštinu opštine ušlo pet odbornika albanske nacionalnosti koji mogu da opstruši njen rad.

"Očekujem da Srbi izađu u što većem broju kako bi izabrali svoje predstavnike koje podržava zvanični Beograd", poručio je Janković u izjavi Tanjugu posle glasanja u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

U Gračanici je otvoreno svih devet biračkih mesta, među kojima je jedno za takozvano uslovno glasanje. Na biračkim mestima su predstavnici građanskih inicijativa dvojice kandidata koji su se plasirali u drugi krug izbora za predsednika opštine Gračanica.

Među prvima je na glasanje izašao kandidat liste "Srpska" Branimir Stojanović. On je pozvao birače da izađu u što većem broju, ističući da veruje da će i u drugom krugu biti potvrđen izborni rezultat iz prvog kruga kada je dobio skoro 15 odsto glasova više u odnosu na protivkandidata Bojana Stojanovića.

Tokom dana, nekoliko aktivista "Srpske" u Gračanici i Štrpcu je privedeno u policiju bez obrazloženja.

Pripadnici kosovske policije upali su u Izborni štab građanske inicijative Srpska u Štrpcu i priveli dvojicu aktivista, rečeno je RTS-u.

"Pod izgovorom da sumnjaju da poseduju oružje, policija je privela dvojicu naših aktivista i jednog od njih i dalje drži u stanici policije", rekao je RTS-u kandidat za predsednika u drugom krugu izboraa u Štrpcu Ivan Redžić.

On je naveo da pripadnici Samostalne liberalne stranke na čelu sa njihovim kandidatom Bratislavom Nikolićem vrše neviđeni pritisak na pripadnike liste "Srpska" da se povuku iz biračkih odbora.

"Daju novac, kupuju glasove, vrše neviđeni pritisak a uz sve to, policija nas šikanira", rekao je Redžić.

Na ulicama, po naavodima Redžića, pripadnici specijalne jedinice policije ROSU zaustavljaju saobraćaj i legitimišu birače.

Ranije danas, Redžić je dopisiku RTS-a rekao da je u Štrpcu je priveden, a nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici oslobođen posmatrač "Srpske" Jovan Mirković.

Policija je Mirkovića privela proveravajući ispravost njegovog automobile, rekao je za RTS Redžić i dodao da se radi o nameri da se Mirković izvesno vreme udalji sa biračkog mesta.

Tokom noći su, kako tvrdi kandidat "Srpske" izbušene gume na njegovom i još najmanje 15 automobila aktivista i predstavnika te liste. Slučaj je prijavljen policiji.

U kasnim prepodnevnim satima, u policiju u Gračanici priveden je predsednik privremenog veća Prištine Ljubinko Karadžić, a dva sata kasnije je oslobođen.

Oko 14 sati na informativni razgovor u policijsku stanicu u Gračanici privedeni su aktivisti "Srpske" Zlatko Lazić i Boban Stojanović. Razlog nije poznat.  

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je da je drugi krug glasanja za gradonačelnike 25 opština na Kosovu test demokratske zrelosti, dok je kosovski premijer Hašim Tači rekao da je uveren da će danas biti poslata jasna poruka da su izbori "fer, slobodni i demokratski".

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić rekao je da se drugi krug lokalnih izbora na severu Kosova održava bez problema.

"Bezbednosna situacija je dobra, policija je u 4.40 časova krenula sa pratnjom izbornog materijala. Materijal je dopraćen do svih biračkih mesta bez ikakvih problema nakon čega je policija prisutna i obezbeđuje sva izborna mesta", rekao je Bojić Tanjugu.

Bojić je naveo da je po operativnom planu angažovano 326 pripadnika kosovske policije i jedna intervetna jedinica koja je spremna za reagovanje u slučaju bilo kakve potrebe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

Izvor: Deutsche Welle, 01.Dec.2013

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) saopštila je da je do 16 sati na izborima u 25 opština na Kosovu glasalo 32 odsto upisanih birača.

Nastavak na Deutsche Welle...

Samoopredeljenje dobilo Prištinu

Izvor: B92, 01.Dec.2013

Priština -- Gradonačelnik Prištine biće Špend Ahmeti iz pokreta Samoopredelenja koji je sa 51,5 odsto pobedio dosadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafu...Mustafa, lider najveće opozicione stranke na Kosovu Demokratskog saveza Kosova priznao je poraz na izborima za gradonacelnika...Mustafa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.