Veterani predlažu Đuru Bilbiju za predsednika UNS-a

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani predlažu Đuru Bilbiju za predsednika UNS-a

Aktiv novinara veterana Udruženja novinara Srbije juče je jednoglasno podržao predlog da Đuro Bilbija, dugogodišnji novinar i urednik više dnevnih listova iz Beograda, bude kandidat za mesto budućeg predsednika UNS-a. Izborna skupština na kojoj treba da bude izabran novi predsednik ovog novinarskog udruženja održana se 9. i 10. maja u Vrnjačkoj Banji, a, osim Bilbije, kandidovana je i Ljiljana Smajlović, doskorašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glavni i odgovorni urednik „Politike”.

Na jučerašnjoj izbornoj skupštini Mirko Marinović, predsednik Aktiva novinara veterana, pročitao je pismo Ljubodraga Stojadinovića, jednog od predloženih za predsednika UNS-a, u kojem on iznosi razloge za svoje odustajanje. Iako navodi da se povlači iz trke zbog ličnih, pre svega zdravstvenih razloga, Stojadinović podseća i da je aktuelni predsednik UNS-a Nino Brajović pokušao da ga kompromituje orvelovskom fotografijom na kojoj sa Nadeždom Gaće, predsednicom Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pije kafu. Prema onome što su izneli neki članovi aktiva, te fotografije, koje je, kako se nezvanično tvrdi, snimio fotoreporter UNS-a na inicijativu Brajovića, trebalo je da osujete Stojadinovićevu kandidaturu i predstave ga kao osobu koja u „dosluhu” sa NUNS-om radi na rasturanju UNS-a.

Ni kandidatura Bilbije, međutim, nije prošla bez senke. Naime, Brajović je obavestio prisutne da je ovaj kandidat dan ranije dolazio u udruženje da obnovi članstvo, ali da to nije bilo moguće, jer u bazi podataka u kojoj su imena i prezimena 12.000 novinara nema Bilbijinog imena. Podsetio je da pre izborne skupštine ovaj kandidat mora da reguliše pitanje članstva. Sam Bilbija kaže da nije iznenađen. Ne zna gde su i kako nestali papiri o njegovom članstvu, ali je 1986. godine dobio novinarsku nagradu „Svetozar Marković” što je neka potvrda da se bavi novinarstvom, a sve njegove profesionalne aktivnosti su u vezi sa UNS-om.

Ljiljana Zorkić, potpredsednik Aktiva, objasnila je da na sednici uprave UNS-a prošle sedmice njoj nije bilo omogućeno da iznese predloge veterana za mesto predsednika. Tom prilikom, na inicijativu novinarskog aktiva iz Gornjeg Milanovca, uprava UNS-a je odlučila da kandiduje Ljiljanu Smajlović.

M. Petrić

[objavljeno: 23/04/2009]
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.