Uoči vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 05.Okt.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji

U ponoć je počela izborna tišina uoči sutrašnjih vanrednih parlamentarnih izbora za poslanike kosovske skupštine. Za 120 poslaničkih mesta svoje kandidate imaće 25 političkih subjekata. Od toga je 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.
U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta. Za njihovu popunu glasaće se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije "Sloboda".

U srpskim sredinama je registrovano blizu 120.000 birača.
Sutrašnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji '99. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat, pa su i sutrašnji izbori vanredni.
Policija će pojačati budnost tokom izbornog dana, a biće angažovano i oko 100 tužilaca.
Pravo glasa ima preko 1.900.000 birača, što je blizu 200.000 više nego što, prema poslednjem popisu, na Kosovu ima žitelja.
U Centralnoj izbornoj komisiji potvrdili su da su obavljene sve pripreme za izbore, dodajući da u narednim godinama predstoji obiman rad na sređivanju biračkih spiskova.
Izbore će pratiti kako lokalni, tako i međunarodni posmatrači.
Procenjuje se da će izbore nadgledati više hiljada posmatrača. Evropska unija ima sopstvenu posmatračku misiju.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 06.Okt.2019, 07:01

Na Kosovu i Metohiji u 19 časova zatvorena su biračka mesta na kojima se vanredno glasalo za 120 mesta u parlamentu. Kandidate je imalo 25 političkih subjekata. Oko 118.000 Srba glasalo je za 10 poslanika, a birali su među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.