Udovički:Izbore za savete nacionalnih manjina sprovodiće RIK

Izvor: Press, 12.Maj.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički:Izbore za savete nacionalnih manjina sprovodiće RIK

- Ona je za to stručnija i pozvanija. Osim toga, uvodi se mogućnost vanrednih izbora za Nacionalne savete kada se dese određene stari koje učine da postojeći savet ne radi kako treba a da kada Nacionalni savet ne radi kako treba ili se ne konstituiše, bolje se precizira mogućnost da se on raspusti, briše iz registra ili kada se održavaju vanredni izbori - rekla je Udovički Tanjugu uoči načelne rasprave o izmenama zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u parlamentu.

Izmene zakona se usvajaju po hitnom postupku da bi se omogućili izbori, dodala je Udovički.

Ona je precizirala da je u stvari reč o, kako je navela, "zatezanju" aspekata nečega što je zamišljeno i što se u suštini ne menja u odnosu na prošlost, već se samo precizira i smanjuje mogućnost nejasnoća i zloupotreba.

Predložene izemene su, dodala je Udovički, prošle veoma široku javnu raspravu, sve nacionalne manjine su konsultovane, a i dva skupštinska obora su dala jaku podršku.

- Ne očekujemo nikakva iznenađenja - rekla je ministarka i podvukla da se taj zakon ne bavi pitanjima koje je postavo Ustavni sud u januaru.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina su ustavne kategorije kroz koju se ostvaruje kulturna autonomija nacionalnih manjina i tim zakonom se uređuje mogućnost veoma široke definicije nacionalnih manjina, inicijativa i mogućnosti da učestvuju u određivanju i ostvarivanju svojih prava, rekla je Udovički.

Ministarka je zaključila da se u prošlosti pokazalo da Zakon nije uvek imao tehnički najsrećnija rešenja upravo zbog širokih nadležnosti i da treba jasnije da se urede postupci i zakonska rešenja kada nešto ne ide kako se očekivalo.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su načelnu rapsravu o tom zakonskom predlogu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Udovički: Izbore za savete nacionalnih manjina sprovodiće RIK

Izvor: Blic, 12.Maj.2014

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas, povodom izmena Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, da je glavna promena u tome da za sprovođenje izbora za nacionalne savete više nije odgovorno Ministarstvo, već Republička izborna komisija...- Ona je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.