U Francuskoj danas prvi krug parlamentarnih izbora

Izvor: Beta, 12.Jun.2022, 08:33

U Francuskoj danas prvi krug parlamentarnih izbora

Više od 48 miliona Francuza danas je pozvano da u prvom krugu parlamentarnih izbora glasa za 577 poslanika, dok se centristi predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nadaju da će posle drugog kruga zakazanog naredne nedelje, osvojiti apsolutnu većinu kako bi sproveli reforme koje je Makron obećao početkom maja na početku svog drugog mandata.Izborna kampanja, koja nije izazvala veliko interesovanje Francuza i zbog čega se očekuje mali odziv na glasanju, završena je u petak uveče, preneli su tamošnji mediji.Kandidati do zatvaranja birališta večeras u 20.00 nemaju pravo da govore u medijima ili da putuju, dok je objavljivanje anketa zabranjeno, podsetila je francuska onlajn BFMTV.Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama održano je u subotu. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) i savez levičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) (Nupes) dobili bi približne rezultate izmedju 26 i 27 odsto.Na trećem mestu bi bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine), a na četvrtom desničarski Republikanci.Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, a za apsolutnu većinu je potrebno osvajanje najmanje 289 poslaničkih mesta. Drugi krug parlamentarnih izbora zakazan je za 19. jun.Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Francuskoj prvi krug parlamentarnih izbora

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2022

PARIZ - U Francuskoj se danas održava prvi od dva kruga parlamentarnih izbora na kojim će biti odlučeno da li će predsjednik Emanuel Makron imati većinu u parlamentu ili će mu biti potrebna podrška da bi sproveo planirane reforme.

Nastavak na Nezavisne Novine...

PRVI KRUG PARLAMENTARNIH IZBORA U FRANCUSKOJ: Izlaznost do podne najniža u poslednjih 20 godina

Izvor: Blic, 12.Jun.2022

Odziv birača u Francuskoj u prvom krugu parlamentarnih izbora, u 12 časova iznosila je 18,4 posto, što je najniži odziv u poslednjih 20 godina, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nastavak na Blic...

Izlazne ankete: Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu

Izvor: Danas, 12.Jun.2022

Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na dobrom su putu da ostanu vodeća politička snaga u parlamentu ali se ne zna da li će dobiti apsolutnu većinu, prve su procene izlaznih anketa po zatvaranju birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, prenela je agencija Frans...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.