Tramp ubedljiv, Kruz i Kejsik odustali od trke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp ubedljiv, Kruz i Kejsik odustali od trke

Kandidat Republikanske partije za predsedničku nominaciju Donald Tramp ubedljivo je pobedio na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Indijana i najverovatnije će se suočiti sa kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton na predsedničkim izborima u novembru.

Njegov protivkandidat Ted Kruz odustao je od trke za predsedničku nominaciju SAD nakon poraza u Indijani.

Trampu je potrebna podrška još samo 200 delegata jer ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do sada prikupi 1.047, da bi formalno obezbedio predsedničku nominaciju, ali Kruzovo odustajanje od kampanje znatno je olakšalo posao američkom biznismenu.

"Što se tiče Teda Kruza, ne znam da li mu se sviđam ili ne, ali znam da je pakleni protivnik. Sledeća na redu je Hilari Klinton", rekao je Tramp u pobedničkom govoru.

Sander je nakon poraza kazao da se njegova kampanja završava u Indijani.

"Rekao sam da ću nastaviti sve dok postoji realna šansa za pobedu. Žao mi je, ali mislim da pobeda više nije realna", rekao je kandidat republikanaca.

Američki milijarder poručio je da će pobediti na predsedničkim izborima u novembru i obećao da će vratiti "Ameriku na prvo mesto".

U redovima Demokratske stranke Berni Sanders je pobedio Hilari Klinton. Sandersova pobeda neće ugroziti favoritkinju demokrata koja je već obezbedila 92 odsto potrebnih delegata za predsedničku nominaciju.

"Znam da Hilar Klinton misli da je ova kampanja završena. E, pa nije u pravu", poručio je Sanders.

Uprkos "pretnjama" svog protivkandidata Klintonova se polako okreće kampanji za predsedničke izbore u novembru.

Klintonova i Tramp sada mogu da se posvete šestomesečnoj predsedničkoj kampanji u kojoj će biti reči o budućnosti američkih imigracionih zakona, reformi zdravstvenog osiguranja i vojnim intervencijama širom sveta.

Kandidatkinja demokrata ulazi u predsedničku trku sa značajnom prednošću u odnosu na svog protivkandidata, zbog zagarantovanih glasova manjina i žena. Ipak, demokrate poručuju da neće potceniti Trampa.

"Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD prosto bi bila preveliki rizik", rekao je politički savetnik Hilari Klinton Džon Podesta.

Ostaje nejasno da li će Republikanska partija bezrezervno podržati kontroverznog američkog biznismena u trci za prvog čoveka SAD. Čak i pre nego što su unutarstranački izbori u Indijani završeni, konzervativni lideri su zakazali za danas sastanak na kom će raspravljati o kandidaturi trećeg lica na predsedničkim izborima.

Na unutarstranačkim izborima Donald Tramp je dobio 53 odsto glasova pristalica Republikanaca, Kruz je dobio poverenje 32,8 odsto, a Džon Kejsik 10 odsto.

Kejsik takođe odustao od republikanske nominacije

Džon Kejsik objavio je danas da se povlači iz kampanje za republikansku nominaciju za kandidata na predsedničkim izborima u SAD, čime je Donaldu Trampu otvoren put za pobedu među republikancima, preneli su američki mediji.

Guverner Ohaja i bivši američki kongresmen nastojao je dan ranije da ostane u trci nakon što se senator Ted Kruz već povukao posle jučerašnjih loših rezultata na unutarstranačkim izborima u Indijani, prenosi Rojters.

NBC je preneo neimenovani izvor iz Kejsikove kampanje koji tvrdi da guverner prekida svoju kampanju.

Kejsik koji je uspeo da pobedi ostale republikanske kandidate samo u svojoj državi, otkazao je današnje pojavljivanje u medijima koje je bilo zakazano.

Sanders: Trka nije gotova, boriću se za svaki glas

Kandidat za nominaciju Demokratske partije za predsednika SAD, Berni Sanders izjavio je nakon pobede prošle noći u Indijani da njegova trka sa Hilari Klinton još nije završena.

"Znam da Hilari Klinton misli da je ova kampanja završena. E, pa nije u pravu", poručio je Sanders u jutrošnjem intervjuu za agenciju AP.

Sanders je rekao da "insajderi i partijski etablišment misle da je kampanja završena u korist Hilari Klinton, ali glasači u Indijani su pokazali da imaju drugačiju ideju".

Po njegovim rečima, njegov dobar rezultat na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Indijani ukazuju na njegovu snagu i najavljuju nove pobede u nedeljama koje dolaze.

Postoje male šanse da Sandersova pobeda ugrozi favoritkinju demokrata koja je već obezbedila 92 odsto delegata potrebnih za stranačku predsedničku nominaciju.

Sanders je kazao da bi on bio najbolje mogao da se suprotstavi kandidatu republikanaca Donaldu Trampu na predsedničkim izborima u novembru.

"Najviše bih voleo da pobedim Donalda Trampa na izborima", rekao je demokrata i dodao da kontroverzni američki milijarder ne sme da postane predsednik SAD.

Sanders je dodao da neće odustati od kampanje za predsedničku nominaciju i da će se boriti za svaki glas.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Hilari Klinton,   Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.