Tabarnija se otcepljuje od Katalonije

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabarnija se otcepljuje od Katalonije

U prvi plan izbila je i naizgled političko-humoristička, ali ni malo zanemarljiva zamisao, zahtev da se od Katalonije otcepi "Tabarnija", teritorija s Barselonom u središtu, gde je ogroman broj građana glasao za opstanak u Španiji.

Tema je dobila publicitet i u nekim evropskim medijima, uključujući televizijsku mrežu Juronjuz (Euronews).

Uspaljene strasti oko otcepljenja donekle su se smirile, a već su krenule političke igre oko mogućeg rešenja za vladu, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi imali separatisti, čije su partije dobile najveći broj poslanika na izborima 21. decembra, ali čiji premijer ne izgleda da bi obavezno bio u Belgiju odbegli lider Karles Pućdemon.

Čelno mesto u budućem katalonskom parlamentu zahteva stranka Građani harizmatične 35-godišnje advokatice Ines Arimadas koja je dobila najveći broj glasova i koja se zalaže za veću autonomiju, ali uz opstanak Katalonije u Španiji i Evropskoj uniji.

Najpre viđena kao dovitljiv satirični protivudarac separatistima, zamisao o odvajanju Tabarnije kompaktne teritorije unutar Katalonije sa središtem Barselonom, gde su građani ubedljivom većinom glasali za opstanak u Španiji sad je zapalila i društvene mreže i medije u samoj Kataloni i celoj Španiji.

Razmena poruka, komentari i opipljivi predlozi za otcepljenje Tabarnije od Katalonije i ostanak u Španiji, poprimila je takve razmere da je i Španska kraljevska akademija uslišila molbu da se izjasni oko naziva i prideva ove oblasti unutar Katalonije koju već odredjuju kao spoj "Gornje Tabarnije" i "Donje Tabarnije".

Reč je o zamašnoj teritoriji koja objedinjava oblast Barselone i Taragone i u suštini pokazuje da je stanovništvo Barselone i većine većih gradova u Kataloniji odbojno prema planu separatista.

Ideja traži da bude uvažena i volja i velikog broja Katalonaca koji budućnost svoje pokrajine ne vide politički, ekonomski i kulturno izvan Španije i Evropske unije, jer su i vlade i institucije EU i posle izbora potvrdile da bi proglašenje nezavisnosti Katalonije značilo automatski izlazak te oblasti, takođe iz EU i evra uz vrlo jasne nepovoljne, posebno ekonomske i socijalne posledice.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.