Srpska demokratska stranka posle tri godine ispočetka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska demokratska stranka posle tri godine ispočetka

Izborna skupština Srpske demokratske stranke u Srbiji održana je danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a za predsednika stranke jednoglasno je izabran Branislav Švonja.

Izbornoj skupštini kao gosti prisustvovala je delegacija Srpske napredne stranke predvođena predsednikom Gradskog odbora Novi Sad Milošem Vučevićem i delegacija Pokreta socijalista koju je predvodio predsednik Pokrajinskog odbora Bojan Torbica.

Obraćajući se prisutnima, Švonja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da su u svim opštinama na području Beograda osnovani Opštinski odbori SDS, a da su u skoro svim gradovima u Vojvodini formirani gradski i opštinski odbori ili su u procesu formiranja.

"U razgovorima smo sa Srpskom naprednom strankom da zajednički izađemo na lokalne i pokrajinske izbore. Za nas iz SDS vraćanje na period od pre četiri godine je neprihvatljiv, jer je to vraćanje u mulj i blato", rekao je Švonja.

Švonja je pojasnio da je izborna skupština održana danas, iako je stranka osnovana pre nekoliko godina, ali, kako je rekao, u prethodnom periodu je imala nekih pravno-tehničkih problema, zbog kojih se desio zastoj u radu Srpske demokratske stranke.

"Posle tri godine, mi praktično počinjemo nanovo da funkcionišemo", rekao je Švonja novinarima.

On je istakao da današnja skupština predstavlja poruku srpskom narodu sa prostora Hrvatske, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a koji živi na području Srbije, da neće više biti po strani u političkom životu i "gledati kako neko drugi odlučuje o njihovoj sudbini".

"Mi od danas aktivno preuzimamo svoju sudbinu u svoje ruke i kroz SDS se aktivno uključujemo u politički život Srbije i već aktivno učestvujemo u predstojećem izbornom procesu", naglasio je Švonja.

Na zajedničkoj listi za izbore koju će predvoditi SNS

On je ponovio da je stranka na čijem je čelu, kako je kazao, već praktično dogovorila saradnju sa Srpskom naprednom strankom o zajedničkoj listi za izbore koju će predvoditi SNS.

Govoreći o istoriji Srpske demokratske stranke, Švonja je rekao da je tu stranku osnovao Jovan Rašković i da je ona nastala kao odgovor na rastući nacionalizam u Hrvatskoj, a da će se stranka uvek pridržavati načela kojim se vodio njen osnivač - bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati.

Prvi čovek novosadskih Naprednjaka Miloš Vučević, obraćajući se prisutnima i čestitajući izabranima, rekao je da su preuzeli veliku odgovornost preuzimajući rukovođenje SDS, strankom, koja po njegovim rečima, ima značajno mesto u političkoj istoriji srpskog naroda, posebno na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Sedište stranke je u Novom Sadu i to je logično, jer je u Novom Sadu najveća koncentracija Srba sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine", rekao je Vučević, pozivajući članove i simpatizere Srpske demokratske stranke da se pridruže "politici bez lakih rešenja, politici podele odgovornosti, a ne podele fotelja".

Vučević je istakao da samo jaka Srbija može pomoći Srbima u Hrvatskoj i BiH i da samo jaka Srbija može da okuplja sve Srbe i da čuva svoje granice.

U svečanom delu sednice između ostalih nastupili su i glumica Ivana Žigon i pesnik Blagoje Baković, a govorili su i novoizabrani funkcioneri SDS, među kojima je predsednik Gradskog odbora Novi Sad Radivoj Prodanović i koordinator SDS za Vojvodinu Zoran Subotić.

640
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.