Spremni za zimu na barikadama

Izvor: B92, 02.Okt.2011, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za zimu na barikadama

Kosovska Mitrovica -- Srbi na severu Kosova su spremni da na barikadama "prezime zimu", rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

On je rekao da je "narod koga niko nikada nije pobedio spreman da na barikadama prezimi zimu, i da se izbori protiv granica sa Srbijom, da na Brnjaku i Jarinju nema kosovskih carinika i pograničnih policajaca, da se stanje vrati na ono od pre 25. jula i da ovde budu institucije Srbije".

Predstavnici opština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnog Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog okruga zatražili su danas od međunarodne zajednice da sprovede nezavisnu i sveobuhvatnu

istragu i utvrdi šta se zaista dešavalo kod punkta na Jarinju kada je povređeno i ranjeno više Srba.

Načelnik okruga Radenko Nedeljković je na koferenciji za novinare u Zvečanu naveo da treba da se istraži pre svega ko je izdao nalog da se upotrebi bojeva municija, ko je pucao na nenaoružane ljude i kakva je bila uloga i funkcija Euleksa u tom trenutku.

On je rekao da je od komandanta Kfora i šefa misije Euleksa očekivao da obiđu povređene u kosovskomitrovačkoj bolnici i uvere se o kakvim se povredama radi ali i da srpskim novinarima omoguće da zabeleže kako su i da li su zaista povređeni vojnici Kfora.

Čelnici opština i načelnik su ocenili da je situacija na severu Kosova složena i teška ali da ohrabruje to što je narod odlučan da se mirno izbori za ostvarenje svojih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je da čelnici opština i narod neće dozvoliti da se administrativni prelazi pretvore u granice i da na tom prostoru zaživi albanska država.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić najavio je da će građani iz te opstine uskoro zatražiti da se povuče Euleks a da UNMIK preuzme sve funkcije i deluje u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Euleks je sada u rukama kosovske vlade, operativan je i sprovodi njihove direktive", rekao je Ristić.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić podsetio je da su vojnici Kfora u utorak pucali na goloruki narod, u sanitetsko vozilo, na tehničara u belom mantilu "u nameri da pobiju što više Srba toga dana".

Vojnici Kfora pucali su toga dana i na policajce KP koji su obavljali uvidaj na Jarinju gde su pronađene čaure bojeve municije i dokazi koji ukazuju da je Kfor pucao na goloruki narod.

Milović je osudio potez Kfora da uzurpira privatnu imovinu građana kako u opštini Leposavić tako i u Zvečanskom selu Izvor kao i to što je u zaseoku Sarpelj kod Jarinja bodljikavom žicom opasano groblje i vojna zona proširena i na tom potezu.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da u Ibarskom Kolašinu nikada od 1999. godine nije bilo mirnije nego sada kada Srbi na barikadama čuvaju svoj mir.

Prema rečima predsednika opštine Leposavić Branka Ninića, u opštini je situacija mirna i građani su odlučni da ostanu na barikadama koje jačaju u pored kojih danonoćno dežuraju.

On je rekao da je Kfor slagao kada je saopštio da je put preko prelaza Jarinje slobodan i da su u tu svrhu zloupotrebljeni i mediji.

"Put u Jarinju nije otvoren, barikade su i sa jedne i druge strane prelaza", rekao je Ninić i dodao da Kfor i Euleks čine sve kako bi okrivili Srbe za incidente koji su se dešavali u blizini prelaza, rekao je Ninić.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.