Savez za Srbiju bojkotuje izbore u Doljevcu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Nov.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za Srbiju bojkotuje izbore u Doljevcu

Zbog toga što su veštački izazvani i nezakonito raspisani, kako tvrde iz Saveza za Srbiju, ova opoziciona koalicija neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u Doljevcu zakazanim za 16. decembar. U pitanju je “prljava igra režima”, kažu iz SzS, kojom se Doljevac zloupotrebljava kao “pokazna vežba dirigovanja izbora i pokoravanja birača”.

Savez za Srbiju najavljuje i da će zahtevati od Ustavnog suda ocenu o ustavnosti i zakonitosti, kao i privremenu meru obustavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svih predizbornih radnji. Bojkot je najavljen i u Kuli i Kladovu, gde su izbori takođe zakazani za 16. decembar.

U Doljevcu nije prošao zakonski rok od mesec dana otkako je predsednik Opštine podneo ostavku, a da novi nije izabran, dok u Kuli i Kladovu ostavke predsednika nisu čak ni konstatovane na skupštinskim sednicama, već su odbornici o tome saznali iz medija. Nije ispoštovana ni imperativna zakonska odredba o “izboru novog predsednika Opštine”, niti je sednica sa tim dnevnim redom sazvana i u jednoj od ove tri lokalne samouprave, iako u sve tri ove opštine SNS ima apsolutnu većinu - navode iz SzS.

Uprkos ovom grubom kršenju zakona, kako ocenjuju iz SzS, izbori su raspisani, a time je “ozvaničen početak sistemskog uništavanja lokalnih samouprava od strane centralne vlasti, odnosno jednog čoveka”.

Savez za Srbiju neće učestvovati u prljavoj igri režima kojom Kulu, Kladovo i Doljevac zloupotrebljava kao pokaznu vežbu dirigovanja izbora i pokoravanja birača - poručuju iz SzS.

Predlog o oceni ustavnosti i zakonitosti Ustavnom sudu podneće narodni poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju.

...a biće pozvani i ostali opozicioni poslanici da se pridruže inicijativi kako bi se zajednički stalo na put nezakonitoj ujdurmi u režiji Aleksandra Vučića - navode iz SzS.

Podsetimo, istu tvrdnju o “nepostojećih mesec dana” od ostavke Ljubića ponavlja i jedini opozicioni odbornik u Doljevcu Nenad Stojiljković. Međutim, iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu naveli su da je Ljubić podneo ostavku još 25. septembra, pa su izbori raspisani krajem oktobra - legalni. Ljubić je ostavku podneo zbog, kako je rekao, stalnih kritika Stojiljkovića, ali i da bi proverio izbornu volju građana.

U Doljevcu je Vlada Srbije formirala Privremeni organ, koji, opet, vodi Ljubić Međarac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.