SNS odnela ubedljivu pobedu u Medveđi!

Izvor: Mondo, 13.Sep.2015, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS odnela ubedljivu pobedu u Medveđi!

Na vanrednim lokalnim izborima u Medveđi ubedljivu pobedu je odnela koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.

Prema prvim rezultatima, na vanrednim lokalnim izborima u Medveđi najviše glasova osvojila je koalicija SNS-SPS-PUPS - više od 60 odsto glasova, na osnovu 80 odsto obrađenog materijala, objaviila je Opštinska izborna komisija.

Predsednik OIK-a Zoran Radenović rekao je Tanjugu da je lista Aleksandar Vučić koju čine SNS-SPS-PUPS, osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << između 60 i 65 odsto glasova, a da je sasvim izvesno da je DS ispod cenzusa.

Grupa građana za Gornju Jablanicu osvojila je 13 odsto glasova.

Radenović je dodao da je Demokratska partija Nagipa Arifija osvojila više glasova nego lista dve albanske stranke - Pokreta za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca.

Srpska napredna stranka je proglasila pobedu na lokalnim izborima u Medveđi uz poruku visokog funkcionera te stranke Marka Đurića da to znači sveukupno oživljavanje i napredak ovoga kraja i da građani najviše poverenje za očuvanje državnih i nacionalnih interesa imaju u SNS.

"Večerašnja ubedljiva pobeda SNS u Medveđi je vesnik proleća u ovom delu Srbije a činjenica da su građani dali poverenjena naprednjacima znači da u SNS imaju najviše poverenja za očuvanje srpskih državnih i nacionalnih interesa" rekao je Đurić.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović takođe je proglasio pobedu na konferenciji za novinare u Beogradu. Lista okupljena oko SNS osvojila je oko 60 odsto glasova.

Небојша Стефановић #KZN Победа на #IzboriMedvedja. Листа #SNS#SPS#PUPS освојила близу 60% гласова. pic.twitter.com/ibKOp6gFIr

— СНС СРБИЈА (@sns_srbija) September 13, 2015

U Medveđi su održani vanredni lokalni izbori na kojima su se za 35 odborničkih mesta borili predstavnici pet izbornih lista – tri srpske i dve albanske. Albanci s Kosova, fiktivno prijavljeni u Medveđi, masovno su dolazili na glasanje.

Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, a do 16 časova na izbore je izašlo oko 40 odsto birača.

Predsednik OIK-a Zoran Radenović rekao je da po prvim preliminarnim razultatima, SNS ubedljivo vodi.

"Očekuje se da se takav trend nastavi", rekao je on, dodavši da pošto još uvek nisu ponati rezultati svih biračkih mesta, ne može da prejudicira procenat izlaznosti na lokalnim izborima.

Foto: Tanjug, Dragan Stanković

U zgradu Skupštine Opštine Medveđa, gde je sedište Opštinske izborne komisije (OIK), večeras oko 20:40 sati stigli su rezultati sa jednog od biračkih mesta.

Na biračkom spisku je 10.465 lica, a građana Medveđe čak 3.023 manje!

Procenat izlaznosti, kako je rečeno Tanjugu u OIK-u, još uvek nije izvestan, s obzirom na nemogućnost uspostavlajnja kontakta sa nekoliko izbornih mesta, ali i zbog činjenice da je na nekim mestima glasanje produženo, jer su građani pre 20 sati bili na mestu glasanja.

U Medveđi je večeras i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Marko Đurić, dok je tokom večeri sa političkim predstavnicima Albanaca u Medveđi bio i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi.

Opštinska izborna komisija u Medveđi odbacila je kao neosnovan zahtev dve albanske liste za produženje vremena za glasanja.

Veliki broj Albanaca, koji živi na Kosovu, a fiktivno je prijavljen u Medveđi, masovno je dolazio na glasanje.

Na administrativnom prelazu Mutivode, sa kosovske strane, čekao je veliki broj Albanaca koji su krenuli na glasanje u Medveđi.

Svi autobusi s Albancima na kraju su propušteni.

Sa obe strane administratvne linije bile su pojačane snage srpske i kosovske policije.

Zbog povremenog pada sistema na administrativnom prelazu je bio usporen, pa su tako i autobusi sa Albancima koji su krenuli u Medveđu sporije stizali na glasačka mesta.

U Medveđi stanovništvo većinom čine Srbi, dok je osam odsto stanovnika albanske nacionalnosti.

Premijer Aleksandar Vučić je nedavno za RTS rekao da u Medveđi živi šest do sedam odsto Albanaca, ali "ih oni crtaju na papiru".

Predsednik Opštinske izborne komisije Zoran Radenović rekao je da je najveća gužva bila na glasačkim mestima Medveđa jedan i dva.

Danas su bila otvorena 28 glasačka mesta.

Za poverenje oko 10.500 birača bori se pet izbornih lista, a prva na izbornom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije".

Zatim sledi lista "Demokratska partija - Nagib Arifi" koju predvodi aktuelni predsednik opštine Bujanovac, dok je pod brojem tri proglašena izborna lista Grupe građana "Za Gornju Jablanicu" Medveđa.

Izborna lista dve albanske stranke - Partije za demokratsko delovanje(PDD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) je četvrta, dok je kao peta proglašne lista "Demokratska stranka - Nebojša Trajković".

PDD predvodi republički poslanik Riza Halimi,DUA Rahmi Zulfiu, a stranačka centrala obe političke partije koja okuplja lokalne Albance je u Preševu.

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe juče su na zajedničkoj sednici odbornika formirali asocijaciju tri opštine.

Sednici, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se danas održavaju lokalni izbori.

Sednici na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijacije albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije.

Na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Lokalne izbore u Medveđi je raspisala predsednica repuličkog parlamenta Maja Gojković, pošto je prethodno 8. juna Vlada Srbije raspustila Skupštinu opštine Medveđa.

Razlog za tu odluku vlade je bilo, kako je tada saopšteno, to što u zakonskom roku nije održana nijedna sednica opštinskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalni izbori u Medveđi

Izvor: RTS, 13.Sep.2015

U Medveđi se održavaju vanredni lokalni izbori na kojima se za 35 odborničkih mesta bore predstavnici pet izbornih lista - tri srpske i dve albanske. . Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, a do 12 sati na izbore je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.