Rumunski premijer traži vanredne parlamentarne izbore

Izvor: B92, 10.Jan.2020, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski premijer traži vanredne parlamentarne izbore

Bukurešt -- Rumunski premijer Ludovik Orban izjavio je da će se založiti da vanredni parlamentarni izbori budu održani do sredine godine.

Orbanova manjinska vlada došla je na vlast početkom novembra nakon što je "srušen" prethodni kabinet socijaldemokrata (PSD) u glasanju o poverenju nakon tri godine provedene na vlasti.

Njegova liberalna partija vodi u istraživanjima javnog mnjenja, ali PSD je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveća stranka u zemlji i ima najviše parlamentarnih mesta.

Prevremeni izbori mogu biti raspisani samo ako parlament odbije dva uzastopna predloga premijera u roku od 60 dana.

Analitičari kažu da bi takav podvig bio izuzetno težak u iscepkanom i polarizovanom parlamentu.

"Da budem jasan, predsednik Klaus Johanis i ja smo odlučili da su prevremeni izbori ono što je najbolje za Rumuniju, rekao je Orban novinarima nakon sastanka sa predsednikom.

On je rekao da su prošli evropski i predsednički izbori pokazali da Rumuni više ne žele socijaldemokrate na vlasti.

"Parlamentom trenutno dominira PSD, koji deluje kao kočnica za vladu i neophodno je da građani biraju svoje predstavnike koji će biti ogledalo njihovih želja ", rekao je Orban.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.