RIK: Otkriven još jedan pokušaj falsifikovanja

Izvor: Studio B, 12.Apr.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Otkriven još jedan pokušaj falsifikovanja

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da je naknadnom proverom otkriveno da je izborna lista "Madjarski pokret - za promene - DZVM" podnela izjave birača overene pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji se ne koristi.

Kako je rečeno na sednici RIK-a, pokušaj falsifikovanja otkriven je zbog sumnje što je veliki broj izjava birača bio overen u Prvom osnovnom sudu.

Nakon zatražene >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << provere, šefica overe tog suda je kazala da se pečat sa rimskim slovom III, kojim su overene izjave birača, ne koristi još od januara 2015. godine jer je oštećen i zapečaćen u sefu Prvog suda.

To je potvrdjeno i zvaničnim dopisom suda, u kome stoji i da se u tom sudu ne nalaze primerci overenih izjava birača na navedenoj izbornoj listi.

Predsednik RIK-a Dejan Djurdjević rekao je da je na taj način falsifikovano 1611 izjava birača, kao i da su obavešteni policija i Osnovno javno tužilaštvo, koje će dalje postupati po krivičnom postupku.

"Rezigniran sam ovim, kao i postupkom Upravnog suda, koji poništava naše odluke i daje šansu strankama, koje se služe falsifikovanjem da dobiju mogućnost da učestvuju na izborima", rekao je Djurdjević.

Članovi RIK-a su potom izglasali da se odbije izborna lista "Madjarski pokret - za promene - DZVM", jer nije imala dovoljan broj pravno valjanih izjava birača.

Istovremeno, članovi RIK-a su proglasili listu "Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani", koja će na predstojećim izborima nastupiti kao politička stranka nacionalne albanske manjine, i delegirali njena dva predstavnika u prošireni sastav RIK-a.

Na sednici je odlučeno i da se naknade za rad u biračkim odborima, članovima RIK-a u proširenom sastavu, ne isplaćuju više "na ruke", već preko tekućih računa, kako bi se izbegle zloupotrebe.

saopšteno je i da je izbornu listu povukla lista "Nijedan od ponudjenih odgovora".

Do sada je proglašeno 19 izbornih lista, a RIK će u sredu, 13. aprila objaviti zbirnu listu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK: Otkriven još jedan pokušaj falsifikovanja

Izvor: Večernje novosti, 12.Apr.2016

REPUBLIČKA izborna komisija odbila je danas listu "Mađarski pokret - promene - DZVM", jer je utvrđeno da su podneli 1.611 potpisa sa falsifikovanim pečatima. To je treća lista, posle Republikanske stranke i Jedinstvene ruske stranke na kojoj su nađene falsifikovane overe.Republikanci, čija je...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.