Pre 22 godine prva izborna pobeda opozicije u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 22 godine prva izborna pobeda opozicije u Srbiji

Pre 22 godine, 17. novembra, u Srbiji su održani izbori koji su doneli prvu pobedu opozicije od uvođenja višestranačja 1990. Režim Slobodana Miloševića pokušao je krađom izbora da spreči ovu pobedu, zbog čega je koalicija "Zajedno" organizovala proteste koji su trajali 88 dana.

U drugom krugu lokalnih izbora, koalicija Zajedno, na čijem čelu su bili Zoran Đinđić, Vuk Drašković i Vesna Pešić, pobedila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i još više od 40 opština u Srbiji, ali je režim te rezultate pokušao da ospori. Proteste protiv izborne krađe organizovali su, osim koalicije Zajedno, i studenti koji su se okupljali ispred Filozofskog fakulteta.

Protesti nisu prošli bez represije. Miloševićev režim organizovao je 24. decembra kontramiting, na koji su autobusima iz cele Srbije dovedene hiljade ljudi. Tog dana Ivicu Lazovića, člana SPO, jedan od funkcionera SPS-a iz Begeča upucao je u glavu na Terazijama i on je ostao trajni invalid. On nije bio jedina žrtva demonstracija. Naime, od posledica prebijanja preminuio je i Predrag Starčević.

Policijska brutalnost bila je sve žešća kako je vreme prolazilo, jer građani i studenti nisu odustajali od svakodnevne borbe protiv režimske krađe glasova.

Napokon, 4. februara, Milošević priznaje poraz i predlaže donošenje posebnog zakona lex specijalisa, kojim bi bili proglašeni konačni rezultati na osnovu nalaza OEBS-a.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.