Poziv raseljenim Srbima na izbore u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 07.Maj.2009, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv raseljenim Srbima na izbore u Hrvatskoj

Ministar za dijasporu Srđan Srećković uputio poziv raseljenim Srbima iz Hrvatske da glasaju na lokalnim izborima u Hrvatskoj 17. maja. Izbori od izuzetne važnosti za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ocenio Srećković. Srpsko glasačko telo ukupno će imati 297.000 birača, od kojih gotovo 100.000 živi u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković pozvao je raseljene Srbe iz Hrvatske da glasaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na lokalnim izborima u Hrvatskoj 17. maja, ocenivši da su ti izbori od izuzetne važnosti za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

"Ministarstvo za dijasporu podržalo je mnogobrojna izbeglička udruženja Srba iz Hrvatske da se uz podršku komeserijata za izbeglice što bolje organizuju, da što više naših sunarodnika koji su prognani u Srbiju 1995. godine, otputuje u zavičaj i svojim glasovima pomognu da Srbi ostvare što veći uticaj u lokalnoj vlasti", rekao je Srećković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, na lokalnim izborima 17. maja, srpsko glasačko telo ukupno će imati 297.000 birača, od kojih gotovo 100.000 živi u Srbiji i Republici Srpskoj.

Srećković je rekao da je na prošlim lokalnim izborima, 2005. godine, zahvaljujući sličnoj organizaciji, u Hrvatsku otputovalo više od 6.000 glasača što je omogućilo apsolutnu vlast u 18 opština i gradova, i značajno učešće u vlasti 25 gradova i opština.

"Od izuzetne važnosti je da se poveća broj opština sa srpskom apsolutnom vlašću i izabere više Srba načelnika u opštinama i gradovima, i da se poveća broj odbornika u županijskim skupštinama", rekao je ministar.

Srećković je precizirao da je "od posebnog interesa" učešće Srba u vlasti u Pakracu, Okučanima, Voćinu, Slatini, Petrinji, Glini, Kostajnici, Dvoru, Topuskom, Vrginmostu, Vojniću, Krnjaku, Laškom, Donjem Lapcu, Plitvičkim jezerima, Udbini, Gračacu, Obrovcu,

Benkovcu i u gradu Kninu, zajedno sa okolne četiri manje i do sada srpske opštine.

Ministar je rekao da je učešće Srba u lokalnoj vlasti u Hrvatskoj važan faktor za povratak raseljenih, i za bržu obnovu kuća, povećanje bezbednosti i eventualno zapošljavanje.

Na izborima 17 maja, kako je rekao, mogu glasati svi koji imaju hrvatske lične karte.

Organizovani odlazak autobusima je planiran za petak 15. maja 2009. godine imeđu 18 i 19 časova, sa velikog parkinga kod beogradskog "Sava Centra", a povratak po završetku izbora, u nedelju 17. maja, takođe između 18 i 19 časova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv Srbije na učešće na hrvatskim izborima

Izvor: Mondo, 07.Maj.2009

Ministar za dijasporu Srđan Srećković pozvao je Srbe raseljene iz Hrvatske da glasaju na lokalnim izborima u Hrvatskoj 17. maja, ocenivši da su ti izbori od izuzetne važnosti za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.