Ozbiljne odluke traže više vremena

Izvor: RTS, 24.Okt.2010, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljne odluke traže više vremena

Vreme preostalo do izbora na Kosovu suviše je kratko da bi se donela promišljena odluka o učešću Srba, smatra Oliver Ivanović. Državni sekretar resornog ministarstva uveren da će izbori na Kosovu biti održani u decembru, a ne u februaru, kako je prvobitno najavljeno.

Vlada Srbije nema dovoljno vremena da razmotri šta bi, po pitanju vanrednih izbora na Kosovu, bilo dobro za kosovske Srbe i Srbiju, rekao je državni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da još nije završena priča o smeni vlasti u Kosovskoj Mitrovici i da su dva mandata sporna, dok potpredsednik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić smatra da je smena obavljena na regularan način.

Glasovima 16 odbornika u četvrtak je u Kosovskoj Mitrovici smenjena opštinska vlast, jer su dva odbornika Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića dali podršku odbornicima SNS-a i DSS-a.

"Mislim da će najpravednije biti da se mandati preispitaju, da se vrate stranci a da stranka izabere ljude koji neće menjati stav zbog materijalnih razloga", rekao je Ivanović i dodao da će sporni mandati biti oduzeti.

Jakšić je rekao da je smena opštinskog rukovodstva obavljena na regularan način i da je potrebno uvažiti novo pravno i činjenično stanje u opštini.

"Izbori dolaze iznenada, pa nemamo dovoljno vremena da vidimo šta bi za Srbe i Srbiju bilo dobro da učine po pitanju izbora (da izađu ili ne)", rekao je Ivanović agenciji Beta.

Ivanović je rekao da je uveren da će na Kosovu izbori biti održani u decembru, zbog pada vlade, a ne kako je prvo najavljeno, nakon ostavke predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, 13. februara. 

"Gotovo je izvesno da će izbori biti u decembru. Tamo se raspalo sve nakon ostavke Sejdiua, ministri iz Demokratskog saveza Kosova izašli su iz Vlade, nije bilo kvoruma u Skupštini koja će moći samo još jednom da se sastane i to da poslanici odluče o njenom raspuštanju i datumu održavanja izbora", rekao je državni sekretar.

Prema kosovskim zakonima, vanredni izbori moraju biti održani najkasnije 45 dana nakon pada vlade ili ostavke premijera. Prevremeni izbori, nakon ostavke Sejdiua, zakazani su za 13. februar. 

Ivanović je dodao da nije pristalica brzih odluka i podsetio da je stav države, po pitanju izlaska kosovskih Srba na izbore, prošao kroz tri faze - 2001. godine pozivani su da izađu na izbore, 2004. stav je bio podeljen, dok su 2007. godine svi bili protiv toga.

Prema rečima državnog sekretara, kosmetski Srbi nisu u stanju da samostalno donesu odluke.

"U ovako kratkom roku ne bi bilo fer da ih okrećemo i delimo. Vlada Srbije može da donese odluku za ili protiv nakon ozbiljnog razmatranja", rekao je Ivanović i ocenio da bi nagli zaokret u odnosu na poslednji stav države mogao da dovede u pitanje kredibilitet Vlade Srbije. 

"Nerealno je očekivati da ih Vlada Srbije pozove, nisu nam dali priliku da se ozbiljno razmotri situacija, da usvojimo stav s obzirom da su izborni vanredni", rekao je Ivanović i dodao da bi bilo dobro da Srbija ne sankcioniše one koji drugačije misle i izađu na izbore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.