Opozicija preživela izbore, ali jedva

Izvor: N1 televizija, 26.Apr.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija preživela izbore, ali jedva

Šta su izbori doneli opoiziciji? Analitičari kažu da je preživela, ali jedva. Da bi imala budućnost, konstatuju, mora da se prilagodi i uhvati korak sa vremenom.

Izbori su završeni i jasno je da je vlast nastavila da se sužava oko jednog čoveka, smatra predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, inače jedan od vodećih boraca protiv autoritativnih režima na tlu Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

“Zanimljivo da se mi u rasporedu političkih snaga i u preovlađujućim vrednostima nalazimo ponovo na početku 90-ih godina. Onda se postavlja pitanje da li smo mi napredovali u ovih 25 godina ili smo samo završili jedan krug”, pita se Mićunović.

Dačićev SPS izgubio je nešto manje od 80 hiljada glasova, dok je DS za dve godine popravila rezultat za oko sedam hiljada glasova. SDS i LSV u ovogodišnjoj kolaciji sa LDP-om, osvojili su manje nego 2014, dok je period između dva izborna ciklusa njaviše pogodovao radikalima koji su učetvorostručili rezultat.

Koalicija nije pomogla ni DSS-u i Dverima čiji zbir glasova sa izbora 2014. nisu u celosti obezbedili u nedelju. Najveće iznenađenje izbora Pokret Dosta je bilo za dve godine uspeo je da zadobije poverenje skoro 150.000 birača.

Opozicija sa ivice cenzusa za niže rezultate krivi negativnu kampanju. Nenad Milić iz LDP-a kaže da je negativna kampanja “vrlo pametno rađena”. “Jer urade se analize - birači LDP-a ne podržavaju Vučića u 97 odsto, i onda nas optužujete celu kampanju da ćemo mi sa Vučićem, i onda se kod birača stvara utisak da je to možda tačno. Ne, ne očekujemo poziv, to smo celu kampanju govorili vrlo jasno, ali se kampanja i dalje nastavlja”, ocenjuje Milić.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov podseća da se, u međuvremenu, desilo još jedno cepanje te stranke. “Koje je, pokazalo se, poslužilo upravo toj svrsi kojoj je bilo namenjeno. Nismo prezadovoljni, naravno ali smo zadovoljni time što smo ostvarili bolji rezultat nego prošli put”, kaže Jerkov.

Opozcija je preživela zaključuje, sociološkinja Vesna Pešić uz konstataciju da upravo Demokratska stranka mora da se probudi ili da prepusti poziciju lidera opozicije novim snagama kakav je, po njenom mišljenju, pokret Saše Radulović..

“Ispostavilo se da je ta petooktobarska, ili da kažemo iz 90ih, demokratska opozicija uspela da preživi, ali možda bi mogla imati i budućnost jedino ukoliko se potpuno prilagodi i novom vremenu, i novim sredstvima, novoj vrsti organizacije, jednostavno ako i sama uhvati korak sa vremenom”, smatra Pešić.

S druge strane, sociolog Srećko Mihajlović smatra da će Vučić dobiti i naredne izbore i da je opoziciji ostalo samo da, kako kaže, plače na obali Beograda na vodi.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Šta rezultati izbora govore o opoziciji?

Izvor: N1 televizija, 26.Apr.2016

Šta su izbori doneli opoiziciji? Analitičari kažu da je preživela, ali jedva. Da bi imala budućnost, konstatuju, mora da se prilagodi i uhvati korak sa vremenom...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.