Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Izvor: RTS, 23.Apr.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Kosovska Centralna izborna komisija odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije 19. maja.
Članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje protive se predlozima Srpske liste i najavljuju da će biti uzdržani na glasanju za potvrđivanje srpskih kandidata, uz zahtev da se o njima izjasni Ustavni sud.
I >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u tom slučaju, uz dva uzdržana glasa, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.
Centralna izborna komisija na današnjoj sednici prihvatila je prethodno i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.
Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila je verifikovanje kandidata Srpske liste, ali su njenu odluku pokušali da ospore pedstavnici Samoopredeljenja, smatrajući da kandidaturom predstavnika Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud.
Član Izborne komisije iz pokreta "Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, upitao je "da li imaju pravo da se kandiduju ljudi koji Kosovo nazivaju drugim imenom".
"Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo, a Srpska lista treba da predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa", rekao je Rustemi.
Reagovao je predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji Stevan Veselinović, rekavši da se radi o političkim stavovima i predizbornoj kampanji, koji nemaju osnovu u postojećem zakondavstvu.
I predstavnici drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.
Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odložila je izjašnajvanje radi dodatnih konsultacija. Tokom dana se očekuje nastavk sednice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sednica CIK Kosova odložena na neodređeno zbog kandidata Srpske liste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019

Sednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK)odložena je na neodređeno vreme, jer opozicioni pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija odbija da verifikuje kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri srpske opštine sa severa Kosova i Metohije...Samoopredeljenje, kako prenosi prištinska Koha,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas nastavak sednice, zasad bez potvrde kandidata Srpske liste

Izvor: RTS, 24.Apr.2019, 09:11

Sednica izborne komisije prekinuta je juče kada je trebalo da se glasa o srpskim kandidatima, a njen nastavak najavljen je za danas. . Pokret Samoopredeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji, insistiraće da se o kandidatima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.