Novi predsednik Kolumbije: Neću vladati s mržnjom

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predsednik Kolumbije: Neću vladati s mržnjom

Novoizabrani predsednik Kolumbije Ivan Duke pozvao je na jedinstvo, nakon što je odneo izbornu pobedu nad kandidatom levice čiji je uspon razotkrio duboke podele povodom mirovnog procesa u zemlji.

Duke (42) je, kao konzervativni kandidat, u nedelju izabran za predsednika sa 54 odsto glasova, za 12 odsto više od protivkandidata Gustava Petra, koji je, ipak, postigao dosad najbolji rezultat za levicu u jednoj od najkonzervativnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemalja Latinske Amerike, prenosi AP.

- Ovo je prilika koju smo čekali - da okrenemo stranicu političke polarizacije, uvreda i zlobe - rekao je Duke pristalicama koje su slavile njegovu pobedu protekle noći.

Kada Duke bude stupio na dužnost u avgustu, postaće najmlađi predsednik Kolumbije posle više od jednog veka, a u prvim porukama kao novoizabrani šef države obećao je da će neumorno raditi na otklanjanju podela i da će vladati u korist svih Kolumbijaca.

Takođe, obećao je direktan obračun sa korupcijom, kao i sa porastom proizvodnje kokaina, koju je nazvao pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Inače, juče održani izbori su prvi otkako je odlazeći predsednik Huan Manuel Santos potpisao 2016. sporni mirovni sporazum sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Dukeovo obećanje da će izvidati rane iz petodecenijskog krvavog sukoba iziskivaće brz odgovor, ocenjuje američka agencija.

Pobunjenici FARC-a, koji su demobilisani u skladu sa sporazumom, teško se uključuju u civilni život u zemlji u kojoj mnogi još nisu spremni na oproštaj, dok veliki delovi teritorije ostaju pod kontrolom nasilne narko-mafije i ostataka pobunjeničkih grupa.

Duke je obećao da će izmeniti sporazum, ali je napomenuo da ga neće "raskomadati" kako se neki od njegovih ratobornih saveznika nadaju.

- Neću vladati s mržnjom, niti mi je na umu želja za osvetom - poručio je on.

Duke je, inače, na popularnosti umnogome dobio zahvaljujući bivšem predsedniku Alvaru Uribeu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.