Netanjahu najavio da će nova Vlada Izraela biti poput dosadašnje

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Dec.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu najavio da će nova Vlada Izraela biti poput dosadašnje

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da je njegova koalicija "jednoglasno" pristala da se održe prevremeni izbori 9. aprila, najavivši da će sadašnja koalicija činiti jezgro naredne vlade.

On je pozvao izraelske glasače da daju vladi jasan mandat da nastavi svoj put. Izraelski mediji najavljuju da će se parlament - Kneset raspustiti do kraja ove nedelje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Izbori su najavljeni zato što vladajuća koalicija, kako se čini, nema dovoljno glasova da bi se usvojio sporni predlog zakona o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja. Redovni izbori u Izraelu trebalo je da se održe u novembru 2019. godine.

Netanjahu je ocenio da Izrael sada može da ide na izbore, za razliku od pre mesec i po dana, jer je uglavnom rešen delikatan problem bezbedosti s tunelima koje su pripadnici libanskog ekstremističkog Hezbolaha prokopali ispod izraelske granice.

On je na sastanku svoje konzervativne frakcije Likud naveo dostignuća Vlade, izrazivši nadu da će "verska, nacionalistička koalicija biti jezgro i sledeće takođe", preneo je AP.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja predviđaju solidnu pobedu za Netanjahua, iako bi optužnica za korupciju, za koju se sumnjiči, mogla da je naruši.

Novi zakon kojim se predviđa proširenje regrutacije na ultraortodoksne Jevreje je, kako se čini, poruzrokovao prevremene izbore.

Netanjahuovi ultraortodoksni partneri su zahtevali da se zakon ublaži, ali Netanjahu ima većinu od samo jednog poslanika, pa se čini da je takav kompromis nemoguć.

Ultraortodoksni Jevreji regrutaciju smatraju tabuom i strahuju da će ih služenje vojnog roka izložiti sekularizmu. Međutim, Jevreji koji služe vojsku protive se oslobađanju ultraortodoksnih od regrutacije.

Ako Netanjahu ponovo pobedi na izborima obezbediće sebi mesto u istoriji kao premijer koji je najduže bio na vlasti u Izraelu i moći će da učvrsti blisko savezništvo s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Takođe će moći da nastavi kampanju ometanja iranskih nuklearnih ambicija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.