Navijači jači od Srbije (2): Lopta je u Vučićevom dvorištu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2016, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navijači jači od Srbije (2): Lopta je u Vučićevom dvorištu

Država mora i može da spreči nasilje na sportskim terenima i izvan njih jer ima sve zakonske mehanizme da to uradi, smatra Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda Srbije. Ivošević se slaže da je navijačko nasilje veliki problem u Srbiji. Izjavu premijera Vučića da vlast nema snage da se izbori sa huliganima smatra porazom države, odnosno čitavog pravnog poretka.

- Rešavanje ovog problema je obaveza i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dužnost izvršne vlasti. Ona je odgovorna za sve, pa i za stanje u sportu. Ako premijer kaže da nema konsenzusa da se reši problem navijačkog divljanja i da oni nemaju snage za to, onda on na neki način priznaje nemoć Vlade Srbije, koja nije dovoljno energična da suzbije tu pošast - objašnjava Ivošević.

On pravni sistem u Srbiji razdvaja od pravnog poretka.

- Postoje zakoni, ali se norme ne sprovode u stvarnosti, što dovodi do toga da navijači otvoreno divljaju, bez straha od bilo kakvih sankcija. Ima mnogo krivičnih prijava, a malo optužnica i presuda. Znači, neko ne radi dobro svoj posao. Sve to dovodi do zabrinjavajućeg stanja u kome živimo - ocenjuje sagovornik "Vesti".

Ivošević smatra da je politizacija prisutna u svim sferama društva, a ne samo u pravosuđu i policiji.

- Tome je pribegava svaka izvršna vlast. Slučaj napada na Vazuru i Kumburovića ispred stadiona Partizana, kao i rušenje u Savamali najvidljiviji su primeri tolerancije vlasti prema nasilnicima. Sve to ugrožava vladavinu prava i drma temelje države. Vlada Srbije dužna je da stvari što pre dovede u red. Ako ne može, treba je zameniti. Zakoni moraju da se sprovode jer, u suprotnom, kao da ne postoje. Ustav i zakoni su iznad svega. Ako se ne primenjuju, onda je odgovornost na pojedincima koji se, nažalost, često stavljaju iznad institucija na čijem su čelu, zloupotrebljavajući sve, pa i pravne norme - konkretan je sudija Ivošević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.