Moguć zajednički nastup svih proevropskih snaga

Izvor: Blic, 10.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć zajednički nastup svih proevropskih snaga

Nakon konferencije za novinare, na kojoj je premijer predložio da se parlamentarni izbori održe 11. maja, G17 plus i DS su se složili da je to najracionalniji način da se prevaziđe duboka kriza i nepremostive razlike između članica vladajuće koalicije. G17 plus će svakako podržati ovaj predlog na vanrednoj sednici Vlade, a i DS je to potvrdio - kaže u intervjuu za „Blic" Suzana Grubješić, član Predsedništva G17 plus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i šef poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Srbije.

Da li su toj premijerovoj odluci prethodili neki dogovori ili je ona za vas iznenađenje?

- Nismo iznenađeni, mada je bilo mnogo spekulacija i glasina, pominjane su razne opcije i rešenja. Zato je ovakva odluka premijera odgovorna i časna, jer nije pristao na neke predloge koji bi samo veštački produžili ostanak na vlasti, a nijedan od problema s kojima se država suočava ne bi bio rešen.



Da li je odluka premijera iznuđena i neka vrsta pobede proevropskih stranaka?

- Proevropske stranke su već pobedile na nedavno održanim izborima za predsednika Srbije, te sam ubeđena da će tu pobedu potvrditi i na parlamentarnim izborima. Poenta nije u tome da jedna stranka ili koalicija pobedi drugu, već da većinsku podršku građana dobije politika koja će odlučno i hrabro povesti Srbiju u Evropu, koja će osnažiti srpsku ekonomiju i tako omogućiti bolji životni standard za sve građane.



Da li predloženi termin izbora, zbog blizine dana kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, umanjuje šanse proevropskih stranaka da osvoje natpolovičnu većinu?

- Ne možete da birate istorijske okolnosti, ali možete da ne pristanete na to da se tema Kosova nametne kao ultimativni odgovor na sve naše probleme. G17 plus nijednog trenutka nije odustao od utvrđene državne politike prema KiM, ali isto tako nije mogao da dozvoli da se odustane od evropskih integracija. Sada je na građanima Srbije da izaberu kojim putem treba ići - prema Evropi ili u samoizolaciju. Od 5. oktobra 2000. većina građana je na svim izborima birala evropski put, te sam ubeđena da će i na ovim izborima dati jasnu podršku proevropskim strankama.



Da li će G17 plus na izbore ići samostalno ili u koaliciji sa DS i drugim strankama?

- Spremni smo na samostalan izlazak pošto smo i do sada uvek nastupali samostalno, ali i na okupljanje svih proevropskih snaga kako bi građani imali jasan izbor. O tome će se u narednim danima izjasniti nadležni stranački organi - Predsedništvo i Glavni odbor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.