Lokalni međuizbori u Mađarskoj: Bitka za Đer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2020, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni međuizbori u Mađarskoj: Bitka za Đer

Sutra se u sedam naselja u Mađarskoj održavaju vanredni lokalni izbori, ali je bitka za Đer u očima javnog mnenja predstavljena kao strateško odmeravanje snaga vladajuće koalicije i ujedinjene opozicije sa dalekosežnim značajem.

Grad na obali Rabe u severozapadnom delu zemlje se smatra "motorom Mađarske", jer se tu nalazi "Audi" (Audi Hungaria), koji je od osnivanja 1993. godine uložio više od osam milijardi evra, otvorio 11.000 radnih mesta i sa devet odsto ukupnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvoza postao najuspešnija kompanija u zemlji.

Do prevremenih izbora je došlo zbog ostavke gradonačelnika Žolta Borkaija, koji je, istina, pobedio na izborima 13. oktobra, ali je zbog skandala shvatio da ne može da opstane na tom mestu. Mogao je da odmah odbije mandat, ali bi tada, kao drugoplasirana, u gradonačelničku fotelju sela kandidatkinja opozicione Mađarske socijalističke partije. Zato je poslušao rukovodstvo Fidesa i ostavku podneo kasnije, 8. novembra, čime su se stekli uslovi za ponovno glasanje.

Borkai je javnosti veoma dobro poznat kao nekadašnji vrhunski sportista i sportski diplomata. Osvajač je zlatne olimpijske medalje na konju sa hvataljkama (Seul 1988), bio je predsednik Mađarskog olimpijskog komiteta (2010-2017), a na čelo Đera je dospeo 2006. godine. Političku karijeru mu je, međutim, prekinuo jedan video snimak, objavljen na društvenim mrežama uoči pomenutih lokalnih izbora.

Mobilnim telefonom su tajno snimljene orgije na jednoj luksuznoj jahti usidrenoj blizu Dubrovnika, a jasno se vidi kako Borkai vodi ljubav sa jednom plaćenom damom i ušmrkuje drogu. Kasnije je otkriveno i da je privatnim avionom doletao u poznato hrvatsko letovalište i to, navodno, novcem poreskih obveznika. Klupko je počelo da se odmotava, pa su paralelno pokrenute tri istrage protiv bivšeg gradonačelnika i njegovih saradnika: zbog špekulacije sa zemljištem i zloupotrebe položaja, a proverava se i poreklo imovine njegove porodice.

Portal Indeks je objavio da je rukovodstvo Fidesa odavno znalo za taj snimak, ali da je procenilo da „privatna stvar“ njihovog člana neće uticati na raspoloženje građana Đera.

Skandal je, ipak, imao posledice, pa je Borkai izbačen iz stranke, a novi kandidat Fidesa i satelitskih demohrišćana postao je ugledni kardiohirurg Čaba Andraš Deži. On je obećao otvaranje novog, čistog poglavlja u životu grada, punu transparentnost u budućem radu i ponudio program od 20 tačaka.

U igri je ukupno šest kandidata, ali mu je nesporno jedini pravi rival socijalista Balaž Polrejs, kojeg podržavaju Demokratska koalicija, Momentum, Jobik, Dijalog, LMP i još neke stranke i civilne organizacije. Ujedinjena opozicija, osokoljena pobedama u Budimpešti i još 10 velikih gradova 13. oktobra, nada se novom trijumfu, koji bi, kako ističu, nastavio trend rušenja građevine premijera Viktora Orbana. Zbog toga je bitka za Đer daleko prevazišla odluku ko će vladati jednim gradom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.