Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 15:31

Lider SDSM ide na odmor, o formiranju vlade posle Ilindena

Lider SDSM Zoran Zaev ide na kraći odmor i pregovore o formiranju nove koalicione vlade Severne Makedonije će početi posle Ilindana, objavila je danas ta stranka koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako se ističe u saopštenju, "mandat za sasavljanje sledeće, još odgovrnije, još transparentnije vlade, je kod lidera SDSM Zorana Zaeva, sledećeg premijera Severne Makedonije".

"Posle Ilindena, u skladu sa zakonskim rokovima, ulazimo u proces >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << definisanja vladine koalicije koju će voditi SDSM. Zakonski rokovi će u potpunosti biti poštovani, država će dobiti funkcionalne i legitimne insitucije", ističe SDSM.

Dodaje se da će Zaev od sutra koristiti nekoliko dana odmora, kao i da se SDSM, "imajući u vidu da je prethodni period ispunjen korona krizom i predizbornom kampanjom, zalaže da u danima do i oko Ilindena građani mogi da se odmore od poltičkih aktivnosti partija".

Osim lidera SDSM Zaeva, da je spreman da počne pregovre o formiranju nove vlade saopštio je juče i lider najveće opozicione paartije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, tvrdeći da na osnovu izbornih rezultata ima veći kredibilitet za to.

Istovremo lider pobedničke partije Albanaca DUI, Ali Ahmeti, objavio je da je telefonski razgovarao sa liderima albanskih partija koje su osvojile mandate i da su "razmenili mišljenja".

Prema medijima, Ahmeti pokušava da od lidera albanskih partija dobije podršku za ideju o prvom premijeru Albancu u Severnoj Makedoniji, koju je lansirao u ovoj kampanji.

Državna izborna komisija Severne Makedonije objavila je sinoć konačne nezvanične rezultate izbora održanih u sredu, prema kojima je SDSM osvojo 46 poslaničkih mandata u parlamentu sa 120 mesta, VMRO DPMNE 44, DUI 15, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, stranka "Levica" dva mandata i Demoratska partija Albanaca jedan.

Uobičajeno je da u koalcionim makedonskim vladama učestvuje najveća partija Albanca, a od 2002. godine deo skoro svih vlada bila je DUI Alija Ahmetija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.