Koštunica se plaši da će mu Nikolić preoteti birače

Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica se plaši da će mu Nikolić preoteti birače

Vojislav Koštunica u ovom trenutku ne može da prihvati Nikolićevu pruženu ruku jer vreme između dva izborna ciklusa mora da iskoristi da ojača partiju i spreči svaku opasnost da, udružujući se, praktično nestane u senci daleko popularnijih naprednjaka.

Izvori „Blica" bliski DSS tvrde i da bivši pre­mijer trenutno ne želi da se meša u sukob između bivših i sadašnjih radikala, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne treba zanemariti ni rivalitet dvojice lidera, koji sebe vide kao stožer političke desnice u Srbiji, čije odnose opterećuju neprijatni događaji iz prošlosti.

Koštunica je zato izabrao udruživanje s novom partijom bivše gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković i da, uz starog partnera Velimira Ilića, formira blok u kome će biti neprikosnoveni lider, i za koji veruje da može da preživi na političkoj sceni do sledećih izbora. U ovom trenutku, vrh stranke i njen lider još pokušavaju da dođu do jasne ideje kako poboljšati imidž DSS posle poraza njene politike na izborima. Sve su jasnije i linije unutarpartijske podele na krilo koje traži reformu politike stranke i krug koji je okupljen oko Koštuničinog savetnika Aleksandra Nikitovića. Nikolić, sa druge strane, neopterećen tim problemima i, po istraživanjima javnog mnjenja, sa respektabilnim uporištem u biračkom telu, već počinje i da se takmiči, učestvujući na lokalnim izborima u kojima se održavaju vanredni lokalni izbori.

- Udruživanjem sa Nikolićem DSS rizikuje da oslabi, ali ta stranka ima članstvo u udruženju evropskih narodnih partija i imaju lidera od autoriteta, koji je bio premijer u dva mandata. Naprednjaci su izborno uticajniji, ali su izbori daleko. Kad bi formalizovali saradnju i kada bi došlo do objedinjavanja, odmah bi se ispostavio problem ko bi tu bio lider, stožer - kaže za „Blic" Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, dodajući da iza Koštuničine odluke stoji i oprez partijskog aparata od naglog približavanja, pošto u stranci postoji i jaka struja koja je za saradnju sa demokratama Borisa Tadića.

Međutim, za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, presudna je Koštuničina odluka da sačeka i vidi u kom pravcu će otići Nikolićevi naprednjaci, tačnije - da li će se približavati Tadiću.

- Suštinski, sam rascep u SRS je za dogledno vreme potpuno potisnuo priču o zajedničkom nastupu opozicije. DSS niti može niti želi da se meša, i to je sasvim dovoljno. A svaka spekulacija o tome smanjuje šanse za eventualne postizborne koalicije - zaključuje Vukadinović.

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa kaže da je projektom o okupljanju narodnjačkih partija Koštunica praktično počeo da gradi blok čiji bi stožer bio upravo on.

- Ali u tom bloku, on ima Novu Srbiju, čiji lider Velimir Ilić nije pouzdan, a to nije ni Maja Gojković koja je Koštunici prišla iz pragmatičnih razloga. Ako se tu pojavi i Nikolić, lako će se desiti da ugrozi Koštuničinu poziciju prvog čoveka bloka - kaže Nikolić. Prema njegovim rečima, dokaz treba potražiti u relevantnim istraživanjima javnog mnjenja gde se Nikolić pojavljuje sa podrškom od oko 20, a Koštunica sa oko pet odsto podrške birača.

- Kada bi sarađivali, to bi bila saradnja medveda i veverice - zaključuje Nikolić.

Lični sukobi lidera DSS i SNS

- Nezavisno od svih političkih razloga koji sprečavaju formalnu saradnju DSS i SNS, postoje i veoma delikatni lični odnosi Koštunice i Nikolića - kaže Đorđe Vukadinović.

Nikolić nije zaboravio epizodu kada je u Skupštini izabran za predsednika Skupštine, i na tom mestu ostao nepuna tri dana, samo da bi Koštunica uplašio Tadića i naterao ga da pristane na uslove za formiranje vlade.

Nikolić je izvukao deblji kraj i pred poslednje parlamentarne izbore, kada je gunđajući morao da pristane na Šešeljevu odluku da mandat za sastav nesuđene vlade DSS i SRS dobije Koštunica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.