Koštunica: Predsednik mora da vodi politiku neutralnosti

Izvor: S media, 09.Apr.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Predsednik mora da vodi politiku neutralnosti

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da predsednik republike može da predstavlja Srbiju na valjan način kao slobodnu, samostalnu i suverenu državu, samo oslanjajući se na politiku političke i vojne neutralnosti.

Koštunica je na konferenciji za novinare istakao da je važno da podseti javnost na nadležnosti i ovlašćenja predsednika republike jer "mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kandidati ne vide ono što u Ustavu piše, a vide ono čega u Ustavu nema".

Izbori 2012: Partije sve karte bacaju na lidere

Koštunica: Izborimo se za slobodu (VIDEO)

Koštunica: Najsudbonosniji izbori

On je rekao da politička neutralnost, za koju se D S S zalaže, znači da Srbija treba da sarađuje sa svim državama u svetu, uključujući i članice EU, ali u svoju korist a ne na svoju štetu.

"Kad je reč o dosadašnjem putu ka EU, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, pa do dobijanja statusa kandidata, radi se o nizu gubitaka i činjenica je da građani sada žive daleko gore nego pre četiri godine", poručio je Koštunica.

Koštunica je naveo i da predsednik, čija je obaveza i da komanduje vojskom, mora da ima u vidu činjenicu da je Srbija 26. decembra 2007. godine skupštinskom rezolucijom proglasila vojnu neutralnost i da ne može da bude članica NATO.

On je rekao i da je predsednik dužan da očuva teritorijalnu celovitost Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, i da to mora da čini svim pravnim sredstvima, poštujući Povelju UN, Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije.

"Pravo je naše najjače oružje u odbrani Kosova. Ali Srbija se sa terena prava prebacila na teren neprava kada je 2010. godine u Generalnoj skupštini UN umesto srpske prihvatila evropsku rezoluciju o KiM, i kada su prihvaćeni pregovori u kojima posreduje EU", poručio je Koštunica.

Lider D S S-a je dodao i da predsednik treba da izražava državno jedinstvo, odnosno da podstiče postizanje konsenzusa o krupnim državnim pitanjima. Takav konsenzus je, po njegovim rečima, postignut 2006. godine kada je usvojen Ustav Srbije, a postojao je i od 2006. do 2008. godine kada su vođeni pregovori o Kosovu i Metohiji na osnovu platformi koje je usvajala skupština Srbije. "Svega toga od 2008. do danas nema", smatra Koštunica.

Potpredsednik D S S-a Miloš Jovanović rekao je da funkcioneri stranke na tribinama širom Srbije građanima objašnjavaju da politika vojne i političke neutralnosti predstavlja uslov za očuvanje Kosova i za ekonomski napredak Srbije.

Jovanović je naveo i da ekonomski tim D S S-a ima tačnu računicu koliko je novca Srbiji potrebno, u šta taj novac treba uložiti i gde se do njega može doći.

(Tanjug)

Foto: Video capture Infobiro

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.