Kosovo: Glasalo 38 odsto birača

Izvor: B92, 13.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Glasalo 38 odsto birača

Priština -- U drugom krugu izbora za gradonačelnike u 21 opštini na Kosovu glasalo je ukupno 37,87 odsto registrovanih birača, saopštila je CIK Kosova.

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) je saopštila da je drugi krug izbora za predsednike 21 opštine protekao u celini u fer glasanju, te da je na izborima glasalo 37, 88 odsto upisanih birača, odnosno njih 376. 337. Tokom drugog kruga glasanja zabeleženo je više nepravilnosti, a u nekim slučajevima je intervenisala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i policija.

Kandidat SLS-a Bratislav Nikolić izabran je za gradonačelnika Štrpca, pokazali su preliminarni rezultati drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu.

Nikolić je, kako je saopšteno iz izbornog štaba SLS-a, osvojio 4.255 glasova, odnosno 64,6 odsto glasova od izašlog broja birača.

Iste preliminarne rezultate objavila je i nevladina organizacija "Demokratija na delu".

Nikolićev protivkandidat Bećir Fejzulahu iz Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija, prema istom izvoru osvojio je 35,4 odsto glasova.

Tokom drugog kruga lokalnih izbora, koje je organizovala Priština, za gradonačelnika Štrpca na 18 izbornih mesta u ovoj opštini glasalo je 6.703 birača od ukupno 12.257 koliko ih je upisano u biračke spiskove.

I srpski i albanski izvori navode da će za formiranje opštinske vlasti u Štrpcu biti neophodno da se formira koalicija, jer su u prvom krugu izbora 15. novembra političke partije kosovskih Albanaca - Demokratska partija Kosova, Socijalistička partija Kosova i Demokratski savez Kosova osvojili 10 mesta za opštinsku skupštinu, dok je SLS osvojila osam, a Zajednica za Sirinićku župu jedno mesto.

U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika u Novom Brdu, prema saopštenju "Demokratije na delu", kandidat Demokratskog saveza Kosova osvojio je 82,6 odsto glasova, dok je kandidat Saveza nezavisnih socijalista Radovan Denić osvojio samo 17,4 odsto glasova.

Srpski izvori navode da je Denić zbog nepravilnosti tokom glasanja povukao posmatrače svoje stranke sa jednog biračkog mesta.

Predstavnik grupe nevladinih organizacija "Demokratija na delu” Ismet Krueziu je kazao da je bilo dvostrukog glasanja, fizičkog prebijanja, reketiranja, punjenja glasačkih kutija, pokušaja glasanja u ime mrtvih, postavljanja fotografija kandidata za predsednike opština u centrima za glasanje, nestanka električne energije u večernjim satima i drugog.

Međutim, ti slučajevi, dodao je Krueziu, ne utiču bitno na ishod drugog kruga glasanja.

U Mališevu je zabeležena tuča simpatizera dve političke partije. U Janjevu kod Gnjilana policija je uhapsila četiri osobe zbog napada na predstavnika Demokratskog saveza Kosova.

Mediji u Prištini prenose da je jedan aktivista Demokratske partije Kosova (DPK) dobio povrede glave od udaraca tupim predmetima u Gnjilanu, pošto se suprotstavio aktivistima Demokratskog saveza Kosova koji su hteli da iz neposredne blizine glasačkog mesta uklone poster sa likom kandidata DPK.

Po zatvaranju biračkih mesta neke stranke su saopštile svoje rezultate glasanja i u pojedinim opštinama najavile pobede svojih kandidata. Demokratska partija je najavila pobede u Mitrovici, Prizrenu i Kačaniku.

Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je njen kandidat dobio najviše glasova u Peći i Suvoj Reci.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova je pobedio u Istoku, Podujevu, Novom Brdu i Obiliću.

Srbi su imali dva kandidata, u Štrpcu i Novom Brdu. Dok je u Novom Brdu prema preliminarnim rezultatima pobedio kandidat DSK-a, u Štrpcu je za predsednika opštine izabran kanidat Samostalne liberalne stranke Bratislav Nikolić, osvojivši 4255 glasova, što je 63 odsto od 6703 izašla birača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.