Kampanja bi bila kratka i bez para

Izvor: B92, 09.Feb.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja bi bila kratka i bez para

Beograd -- Ako aktuelne afere u Srbiji izazovu vanredne parlamentarne izbore, kampanja će biti najkraća u poslednjoj deceniji i trajaće samo 45 dana, saznaju "Novosti".

Ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori, vlast najavljuje kratku predizbornu trku i brzo formiranje vlade. Takođe, bili bi smanjeni troškovi, a Vlada bi radila.

Formalno, to je i najmanji zakonski rok, jer predizborna kampanja može da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traje od mesec i po do 90 dana. Izvori "Novosti" prenose da bi zbog ekonomske krize i teškog stanja u zemlji, kampanja trebalo da bude skromnija nego ikad, a formiranje nove Vlade u slučaju prevremenog izlaska na birališta - najbrže od 2000. godine.

Sve se može završiti za dva meseca

"Ako se raspišu izbori, verujem da će im prethoditi najkraća zakonska kampanja od 45 dana i da će se posle njih brzo formirati vlada. Ipak, kad se donese odluka o izborima, potrebno je da protekne nekoliko dana da ona stupi na snagu i da počnu da teku formalni rokovi. Tako da bi svakako izborni proces trajao do dva meseca", kaže Đorđe Vuković, programski direktor CeSida.

U najjačoj vladajućoj stranci SNS tvrde da ne žele izbore, ali da država neće smeti da se rasipa ako do njih iz nekih razloga dođe.

"Ukoliko bi došlo do vanrednih izbora u narednih pola godine, predizborna kampanja morala bi da bude najkraća moguća. Insistirali bismo i da se na najracionalniji način troše državne pare. Naprednjaci su apsolutno protiv bilo kakvog rasipništva, i mi ćemo se uvek ponašati maksimalno odgovorno i štedljivo. Stranke sada imaju dovoljno novca iz redovnog finansiranja da vode kampanju", rekao je za "Novosti" Igor Mirović, potpredsednik SNS.

U taboru socijalista tvrde da će vlada opstati i da izbora nema na vidiku, ali se slažu da kampanja treba da bude kratka kad god da se oni raspišu.

"O izborima uopšte ne razmišljam. Volela bih da oni budu za četiri godine, ne zbog nas, već zbog građana koji zaslužuju stabilnost u državi. I tada, kampanja mora da bude svedena na najmanju moguću meru i stranke u njoj treba da iznesu samo novu ponudu", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja i potpredsednik SPS.

U URS ne veruju u parlamentarne izbore, ali su podigli odbore da se pripreme za eventualno prevremeno glasanje za Skupštinu Beograda.

"Vanrednih izbora u Srbiji neće biti i o tome je besmisleno da se razgovara. O izborima se priča radi priče, što je meni prilično dosadilo. Potpuno delim mišljenje viceguvernera da bi izbori doneli neizvesnost u privredi i pad dinara. Treba pitati ljude iz privrede šta misle o izborima", izjavio je Mlađan Dinkić, ministar finansija i lider URS.

Borko Stefanović, šef poslaničke grupe DS, kaže da toj stranci sada ne odgovaraju izbori, ali da odgovaraju građanima:

"Vlast će do kraja godine raspisati izbore, i oni će da odluče koliko će da traje kampanja. To je manje važno od činjenice da građani traže novu vlast koja će da reformiše državu", smatra on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kampanja bi bila kratka i bez para

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2013

Ako aktuelne afere u Srbiji izazovu vanredne parlamentarne izbore, kampanja će biti najkraća u poslednjoj deceniji i trajaće samo 45 dana, saznaju "Novosti"...Prebrojavanje glasova (foto: arhiva)  ..Ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori, vlast najavljuje kratku predizbornu trku i brzo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.