Jeremić: Nije vreme za stranačka trvenja unutar opozicije

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nije vreme za stranačka trvenja unutar opozicije

Budući kandidat za predsednika države Vuk Jeremić poručio je danas liderima opozicije da nije vreme za stranačka trvenja i lične sukobe već da izbori imaju referendumski karakter koji će odrediti put Srbije za najmanje pet godina, a možda i duže.

"Iluzija je da bilo ko može profitirati iz Vučićeve pobede, osim njega samog", izjavio je Jeremić u intervjuu za Nedeljnik na pitanje da li se, nakon istupa lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "Dosta je bilo" Saše Radulovića i prepirki sa kandidatom Sašom Jankovićem predstojeći predsednički izbori pretvaraju u izbore za lidera opozicije a ne za predsednika Srbije.

Jeremić je rekao da ne želi nikoga da uvredi ali da misli da trenutno ne postoji lider opozicije.

"Do sada se nije profilisao neko ko je u stanju da okupi sve političke snage i frakcije protiv režima. Takav lider će se stvoriti, ali postojaće vrlo kratko - između dva kruga. Nakon toga, lider opozicije biće Aleksandar Vučić", ocenio je Jeremić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova je rekao da diskusija o tome da li je potrebno dogovoriti izbor jednog ili više protivkandidata Aleksandru Vučiću nema neku vrednost "osim teoretske", jer je "već pređen Rubikon".

On je dodao da svako ko želi da vidi leđa aktuelnoj vlasti treba da se koncentriše na to kako da što više ljudi izađe na izbore.

"Izlaznost je izuzetno važna, ali najbitnije je kako će se kandidati opozicije ponašati jedni prema drugima u nedeljama koje dolaze. Ključ je da se ne upućuju otrovne strelice, javno ili tajno", rekao je Jeremić.

Dodao je da niko od kandidata nije idealan, niti je identičan nekom drugom, ali da su njihove razlike praktično zanemarljive imajući na umu suštinu - da li će na ovim izborima "zaliti cement na aktuelno stanje i dozvoliti Vučićevo stupanje na tron sa koga bi nas odveo u propast".

Jeremić je rekao da mu je "zapanjujuće" to što je aktuelni predsednik Tomislav Nikolić svoje povlačenje iz najavljene izborne trke objasnio potrebom da zaštiti prijatelje i unučiće.

"Ako predsednik strahuje za bezbednost svoje porodice zbog neslaganja sa vlašću, šta tek mogu da očekuju obični građani?! To znači da živimo u kriminalizovanom društvu u kome upravljaju sile i sistem vrednosti kojima bi moralo da se stane na put, dok ne bude prekasno... I ta simbolika, kada (Nikolićev sin) Radomir Nikolić biva primoran da ustane i pridruži se ovacijama u trenutku kada Vučić ulazi na sednicu Glavnog odbora SNS-a, praktično sa rukama krvavim od političkog ubistva njegovog oca, vrlo je upečatljiv prikaz dubine moralnog posrnuća koju smo dosegli u poslednjih pet godina", rekao je on.

Govoreći o rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala, Jeremić je rekao da je to čin ogoljenog banditizma a da činjenica da nakon više od deset meseci nakon tog događaja nema osumnjičenih predstavlja "najupečatljiviji simbol gaženja vladavine prava koje u ovoj zemlji kontinuirano traje godinama".

Jeremić je ocenio i da medijska situacija u Srbiji nikada nije bila ovoliko poražavajuća.

"I kad je reč o agresiji prema novinarima, i o gušenju mogućnosti da se čuje bilo kakvo drugačije mišljenje - pre svega na javnom servisu i drugim velikim televizijama. To je nešto što će sasvim sigurno biti promenjeno kada Vučića uklonimo s vlasti", rekao je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje kako će se zvati stranka koju sprema, Jeremić je rekao da namerava da pobedi na predsedničkim izborima a ne da pravi stranku.

"Posle poraza režima na predsedničkim izborima doći će do značajne prekompozicije političke scene. Ne morate da napravite stranku da biste učestvovali u političkom životu. Kao izabrani predsednik nameravam da utičem na političke procese koristeći legitimitet direktnog izbora od građana. Neću se ni najmanje libiti toga", rekao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.