Izborni panel ponovo odbio žalbu Samoopredeljenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni panel ponovo odbio žalbu Samoopredeljenja

Izborni panel za žalbe i predstavke ponovo je kao neosnovanu odbio žalbu Samoopredeljenja o prebrojavanju 4.639 paketa sa glasovima iz dijaspore koji su u Centralnu izbornu komisiju (CIK) stigli posle zakonskog roka.

Povod za odbijanje žalbe je činjenica da su ti paketi u CIK stigli od 8. do 11. oktobra, iako je zakonski rok za to bio 5. oktobar.

U obrazloženju odluke taj organ je ocenio da sporno ostaje samo pitanje koliko su ti glasovi važeći pošto su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u CIK-u primljeni nakon zakonskog roka koji je utvrđen na 24 sata pre dana održavanja izbora.

Izborni panel za žalbe i predstavke takođe konstatuje da je neosnovana tvrdnja Samoopredeljenja da je u ovom slučaju odbijanjem prebrojavanja tih glasova biračima povređeno ili uskraćeno pravo glasa zagarantovano članom 45. Ustava Kosova, jer im CIK nijednim aktom ili odlukom nije uskratio pravo glasa.

Na odluku Izbornog panela dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Kosova u roku od 24 sata od prijema odluke, dok Vrhovni sud ima obavezu da u roku od 72 sata razmotri i odluči o žalbi.

Nakon odluke Vrhovnog suda zakonom je propisano pravo žalbe i Ustavnom sudu Kosova.

Prethodno je Vrhovni sud Kosova u petak prihvatio žalbu Samoopredeljenja kojom se traži da se prebroje glasovi dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem u CIK i naložio je da Izborni panel za žalbe i predstavke ponovo razmotri zahtev Samoopredeljenja.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izborni panel ponovo odbio žalbu Samoopredeljenja

Izvor: Danas, 29.Okt.2019, 01:11

Izborni panel za žalbe i predstavke ponovo je kao neosnovanu odbio žalbu Samoopredeljenja o prebrojavanju 4.639 paketa sa glasovima iz dijaspore koji su u Centralnu izbornu komisiju (CIK) stigli posle zakonskog roka. Članak Izborni panel ponovo odbio žalbu Samoopredeljenja se pojavljuje prvo na Dnevni...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.