Izborna tišina do zatvaranja biračkih mesta

Izvor: Blic, 08.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna tišina do zatvaranja biračkih mesta

U Srbiji je juče od ponoći na snazi izborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 11. maja, u 20 sati.



Tokom izborne tišine zabranjeno je svako direktno ili prikriveno reklamiranje stranaka, koalicija i političkih organizacija i njihovih programa, kao i postavljanje propagandnog materijala na manje od 50 metara od biračkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta.

Na dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su lideri stranaka i družavni funkcioneri glasali, ali nije dozvoljeno objavljivanje njihovih izjava do zatvaranja biračkih mesta.

Železnice Srbije: Besplatan prevoz za one koji glasaju

Javno preduzeće "Železnice Srbije" saopštilo je da će danas i sutra organizovati besplatan prevoz za sve građane koji žele da ostvare svoje biračko pravo na sutrašnjim opštim izborima u Srbiji.

"Po nalogu ministarstva za infrastrukturu, a sa ciljem omogućavanja svim građanima Srbije da ostvare svoje biračko pravo, 'Železnice Srbije' organizuju besplatan prevoz putnika u prvom i drugom razredu svih vozova na svojoj teritoriji, u periodu od subote, 10. maja, u 12 sati do nedelje, 11. maja, u 24 sata", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Na zbirnoj izbornoj listi za poslanike Skupštine Srbije nalaze se 22 liste, od kojih je 10 lista stranaka i koalicija nacionalnih manjina.

Zbirna lista poslanika ima 3.137 kandidata, a redosled lista utvrđen je prema redosledu proglašenja svake pojedinačne liste.

Konačan broj birača 6.749.688

Konačan broj birača koji će moći da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima 11. maja je 6,749.688, utvrdila je noćas Republička izborna komisija. Izbori će se održati na 8.682 biračka mesta, a na 157 posebnih biračkih mesta moći će da glasaju interno raseljena lica sa Kosova i Metohije. Na Kosovu i Metohiji moći će da glasa 115.712 birača.

Danas se glasa u Kanadi, SAD, Britaniji i Portugaliji

Državljani Srbije koji borave u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Portugaliji glasaće danas na parlamentarnim izborima, dan pre održavanja izbora u Srbiji, 11. maja. Birališta u Kanadi biće otvorena u generalnom konzulatu Srbije u Torontu, ambasadi u Otavi, prostorijama počasnog konzulata Srbije u Vankuveru i srpskoj parlamentarnoj crkvi Svete Trojice u Montrealu, od sedam do 20 časova.

U istom periodu, državljani Srbije koji žive u Portugaliji moći će da glasaju u ambasadi u Lisabonu, a oni koji su sada stanovnici Velike Britanije u ambasadi u Londonu. Državljani Srbije koji žive u SAD biračko pravo moći će da iskoriste na šest biračkih mesta - ambasadi u Vašingtonu, generalnim konzulatima u Čikagu i Njujorku, Kulturnom centru Sveti Sava i crkvi Sveti Sava u Bostonu. Na posebnom biračkom spisku onih koji žive u inostranstvu registrovano je 51.211. birača, koji će moći da glasaju na 77 biračkih mesta u 42 zemlje.

U Beogradu 1.517.783 birača

Konačan broj birača na teritoriji Beograda, za glasanje na izborima 11. maja, iznosi 1.517.783, utvrdila je sinoć Gradska izborna komisija.

Kako je saopšteno, Gradska izborna komisija usvojila je i rešenja o izmeni rešenja o stalnom sastavu biračkih odbora na teritoriji grada Beograda, za sprovođenje izbora 11. maja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ponoć počinje izborna tišina

Izvor: B92, 08.Maj.2008

(FoNet)..Beograd -- U ponoć u Srbiji počinje izborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 11. maja, u 20 časova... Tokom izborne tišine zabranjeno je svako direktno ili prikriveno reklamiranje stranaka, koalicija i političkih organizacija i njihovih programa, kao i...

Nastavak na B92...

Srbija u izbornoj tišini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2008, 01:37

BEOGRAD - Od četvrtka u ponoć u Srbiji je na snazi izborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 11. maja, u 20 časova. Sem republičkog parlamenta, koji se u nedelju bira u vanrednom terminu, građani će birati lokalnu vlast, a u Vojvodini i novi saziv pokrajinskog parlamenta....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.