Izvor: Radio 021, 03.Jun.2020, 13:18

Istina: Zaustavićemo ekološke prevare i lažne zelene

U stranci "Istina" koja se bori za glasove Novosađana na lokalnim izborima 21. juna, saopštili su da im je jedan od ciljeva da "građanima dokažu ko su pravi, a ko lažni zeleni".

Oni navode da uprkos tome što su ekologija, zaštita životne sredine i društvena odgovornost sve više zastupljeni u društvu, sve što je ekološki okarakterisano ne mora da bude i zdravo.

Predsednica stranke Ivana Vujasin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kaže da primera manipulacije ima izuzetno mnogo: od menjanja izgleda ambalaže, preko utisnutih natpisa "organik", do isticanja određenog proizvoda koliko je koristan za zdravlje.

"Istovremeno, takvi proizvodi, ma koliko bili upakovani da deluju zdravi i ekološki ispravni, veoma često su i dalje hemijski veoma štetni. Prefiks zeleno ne znači da je neka kompanija ili organizacija istovremeno i ekološki ispravna. Takva zloupotreba ima svoje ime, a u slobodnom prevodu kod nas bi se to zvalo "zeleno zamazivanje očiju". Najočigledniji primer je često najavljivanje gradnje "zelenih zgrada" i "zelenih krovova", odnosno silnih kvadrata zelenila oko njih, a nakon završetka se neretko desi da kupci ostanu prevareni i da je zelenilo svedeno na samo par žardinjera i plastičnu travu, a sve ostalo je beton", smatra Vujasin.

Kako kaže, stranka "Istina" se zalaže za pooštravanje standarda i propisa, kao i precizno definisanu kaznenu politiku za investitore koji ne ispoštuju obaveznu količinu zelenila koja se mora naći oko objekta.

"Takav investitor mora biti sankcionisan zabranom izdavanja dozvole, ukoliko ne ispoštuje propis. Urbanističkim planom se mora odrediti koliki će prostor zauzimati zelena površina, koja bezuslovno mora postojati u nekom kvartu, ne bi li se dobila dozvola za zidanje novih stambenih objekata. Studije pokazuju da su zgrade po zelenim standardima zdravije za stanare, što dovodi do srećnijeg stanovništva i produktivnijih radnika. Ono što stranka Istina želi je da takav koncept zaživi u praksi. Mi ćemo u budućem sazivu Skupštine grada Novog Sada doneti pravilnik po evropskim standardima, po kom bi investitori, kada najave izgradnju objekta po zelenim standardima, morali stvarno i da ga urade", dodaje Ivana Vujasin.

Iako se bave i pitanjima od ekološkog značaja, ona pojašnjava zašto reč "zeleno" ne postoji u nazivu partije.

"Budući da u Srbiji od devedesetih nije postojala nijedna istinska i prava zelena politička partija, već su različite partije koristile nepopunjen prostor za promociju ekološki svesne politike za neke druge interese, tretirajući sebe kao prilepak partije velikim strankama, a kako bi ostvarili različite koristi koje nemaju veze sa ekologijom i interesima građana, naša je dužnost da što jače i glasnije prezentujemo šta ekološki svesna politika jeste, ne bi li razgraničili žito od kukolja. Na taj način su građani više puta bili varani. Stoga ćemo mi svojim idejama i delovanjem demonstrirati šta stvarno jeste ekološki svesna i savesna politika i tako građanima dokazati ko su pravi, a ko lažni zeleni", zaključila je Vujasin.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.