Index.hr : Gde i po kojoj ceni će stranke čekati izborni epilog

Izvor: Press, 06.Nov.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Index.hr : Gde i po kojoj ceni će stranke čekati izborni epilog

U Hrvatskoj teče posednji dan izborne kampanje u kojoj se politički akteri bore za podršku na parlamentarnim izborima, nakon čega u ponoć nastupa izborna tišina do zatvarnja birališta 8. novembra uveče, kada kreće prebrojavnje glasova, ali i slavlje i tuga u izbornim štabovima.
        Neki će po prvi put osvojiti mandate za ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Sabor, pa razloga za slavlje itekako ima, piše Index.hr koji je pokušao da sazna gde će ko biti, kao i ono najvažnije - koliko će potrošiti za samo jednu noć. 
"Međutim, taj odgovor nismo dobili. Skrivaju ga i SDP i HDZ, dok ni ostali nisu rečiti po tom pitanju", navodi hrvatski informativni portal.
U njegovom fokusu su, pre svega, dve najveće stranke HDZ i SDP, od kojih će neko biti mandatar nove vlade iako će, sudeći prema anketama, imati problema sa sastavljanjem i verovatno će se među strankama "na veliko trgovati mestima".
Tokom zvanične kampanje biračima je svoje programe predstavilo preko 2.300 kandidata koji očekuju glas podrške na parlamentranim izborima, prvim u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći da iskoristie preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasali mogu zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost s te liste.
Za 12 izbornih jedinica - 10 teritorijalnih, manjine i "dijaspora" prijavljeno je 166 izbornih lista, upola manje nego na izborima pre četiri godine. 
Na listama je ukupno 2.311 kandidata, od toga 957 žena (41,41 odsto), a kandidati prosečno imaju 42,5 godina.
Na poslednjim parlamentarnim izborima 4. decembra 2011. godine s vlast je smenjen HDZ, koga je zamenila Kukuriku koalicija predvođena SDP-om, dok se uoči nedeljnih izbora najveće šanse za pobedu daju dvema koalicijama koje su okupljene oko SDP-a, koja na izborima nastupa pod imenom "Hrvatska raste" i "Domoljubnoj koaliciji" koju predvodi opozicioni HDZ.
HDZ je, navodi Index, uveren u svoju pobedu, pa tako neki članovi predsednika stranke Tomislava Karamarka već oslovljavaju s "premijeru", a izbornu noć će provesti u restoranu "Gastro Globus" kod Zagrebačkog velesajma. 
Restoran može da primi do 1.500 ljudi, ali u HDZ-u portali nisu otkrili koliko će ih taj luksuz stajati.
Ni u SDP, takođe, ne otkrivaju cenu, dok je strranački portparol Danica Juričić Spasović otkrila da će stranka provesti izborno veče u "Tvornici".
Sudeći prema predviđanjima anketa, MOST bi trebao biti najveće iznenađenje na tim parlamentarnim izborima, ali uprkos tako pozitivnim najavama oni poručuju da "ostaju skromni", rezulate će čekati u restoranu koji može da primi maksimalno 250 ljudi, bez nastupa muzičara...
Izborni štrab Milana Bandića biće u prostorijama njegove stranke Koalicija rada i solidarnosti Milan Bandić 365 i prema tvrdnjama predstavnika partije sve će biti "skromno, kao i kampanja".
I Živi zid tvrdi da će izborne rezulate čekati u skromnim uslovima, u hotelu Laguna na Trešnjevci, ORaH će izbornu noć provesti u Prečkom u restoranu Servus, dok će Ivo Josipović i Radimir Čačić, odnosno koalicija "Uspešna Hrvatska", volju građana čekati na dve lokacije (bez nagoveštaja koliko bi to trebalo da košta) - prvo u štabu stranke Napred Hrvatska, a potom u hotelu Internacional.
Inače, uoči parlamentarnih izbora 8. novembra firma koja sprovodi istraživanje javnog mnjenja CRO Demoskop, Promocija plus, objavila je da prvi put u novembru neće objaviti razultate istraživanja.
"Time smo želeli da izbegnemo mogućnost da rezultati našeg istraživanja postanu predmet bilo kakvih političkih rasprava u vremenu kad bi glavni sadržaj trebalo da bude razgovor o programima političkih aktera koji se bore za naklonost birača", objasnili su svoju odluku iz Promocije plus.
Hrvatska radiotelevizija je, pak, odlučila da otkaže televizijsko izborno sučeljavanje, a razlog tome je izjašnjavanje Državne izborne komisije u kojem stoji da je HRT-ovo "tumačenje kriterijuma odabira učcesnika suviše arbitrarno", te da bi se time "uticalo na stvaranje javnog mnjenja u korist nekih učesnika izbora".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.