GOATI: Izborna groznica otežava put ka EU

Izvor: TvojPortal.com, 21.Okt.2011, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOATI: Izborna groznica otežava put ka EU

/dnevnik.rs/ Predsednik organizacije „Transparentnost Srbija„ i savetnik u Institutu društvenih nauka Vladimir Goati upozorio je na to da česte kalkulacije o datumu održavanja izbora i atmosfera stalne izborne kampanje nisu pogodni za savladavanje zadataka koji su pred aktuelnom Vladom Srbije.


On je za „Dnevnik” ocenio da takva atmosfera otežava rad Vlade, pre svega u pogledu ispunjavanja poznatih uslova za sticanje statusa kandidata u decembru i dobijanja datuma >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << za početak pregovora u narednim mesecima.
– Iako je, dakle, realizacija tih zadataka u nastavku procesa evrointegracija moguća, ona je, bojim se, malo verovatna, pošto se ogroman deo vremena, aktivnosti i energije troši na kampanju i očekivanja od nečeg što je krajnje neizvesno, odnosno od buduće izborne utakmice. To, naime, nimalo ne pomaže niti podstiče poslove koje ova vlada mora neposredno da uradi, naprotiv – istakao je Goati.
On je kazao da je strah od izbora deo politike i da je to razumljivo, ali da podgrevanje permanentne kampanje i spekulacije o datumu izbora odvraćaju pažnju od realnih problema i obaveza. Napomenuo je i da, uz političke aktere, u podgrevanju teme izbora uveliko učestvuju i sredstva informisanja.
– Mediji su takođe u toj igri. Jer, prvo pitanje koje postavljaju ministrima nije vezano za rad u njihovim resorima, što je mnogo važnije, nego je za to kad će biti izbori. Tako da je to obostrani pokušaj da se prenaglašava i potencira značaj izbora, što akteri vlasti, opet, koriste da najveći deo svog vremena troše na izbornu kampanju – naveo je naš sagovornik.
Goati smatra da se zbog stalne izborne groznice sve češće dešava i da Vlada odluke donosi na telefonskim sednicama jer zbog kampanje ministri sve manje imaju vremena za svoje resore.
– To zapravo otežava Vladi da način donošenja odluka učini potpuno javnim i transparentnim. Ali, upravo ta okolnost što su izbori blizu smanjuje i mogućnost ministara da rade onaj posao za koji su plaćeni – ocenio je Goati.
Vlada Srbije je, naime, poslednjih nekoliko meseci najveći broj odluka, među kojima je i prekjučerašnja o poskupljenju gasa, ali i važne zakonske predloge o kojima se proteklih nedelja mnogo polemisalo, donela na telefonskim sednicama. Za razliku od nekih zemalja u okruženju gde su sednice vlade otvorene za javnost, u Srbiji su građani najmanje informisani o načinu na koji se donose odluke u Nemanjinoj 11.
– Izvršnoj vlasti često se događa da realnost diktira da se neke odluke donose hitno, zbog čega nije moguće uvek obezbediti da to cirkuliše u javnosti. Međutim, taj pritisak hitnosti i primoranost na to da se nešto brzo odradi, pa i otalja, govori i o tome da je Vlada u velikom zakašnjenju s nekim poslovima, ili da ne obraća dovoljno pažnju na potrebu javnosti da bude permanentno informisana o svim tačkama koje će biti na dnevnom redu – ukazao je Goati.
B. D. Savić

politikaSrbijavladimir goatiizborna groznicaotezan put u EU
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.