Formirano 11 akademija, planiraju se još tri u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirano 11 akademija, planiraju se još tri u Vojvodini

Spajanje visokih škola u akademije privodi se kraju. Do sada je osnovano 11 akademija u centralnoj i južnoj Srbiji, još predstoji osnivanje tri akademije u Vojvodini. Planirano je da 47 visokih strukovnih škola bude spojeno u 14 akademija. Već je osnovano 11 akademija i njihovo osnivanje odobrila je Vlada Srbije. Preostale tri u Vojvodini najverovatnije će sačekati da prođu izbori, pa će tada biti konstituisane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. Branislav Jeremić kaže za Tanjug da su u Beogradu osnovane četiri akademije, zatim da je po jedna osnovana u Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Kragujevcu, Užicu, Šapcu, na Kosovu i Metohiji.

Prva akademija osnovana je pre godinu i po i nastala je spajanjem Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Blacu, ali je praksa pokazala da na razdaljini od 250 kilometara teško funkcioniše.

"Spajanje Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne škole u Blacu je bilo iznuđeno rešenje, zbog problema koji su postojali u tim školama. Sada smo školu u Blacu pripojili Akademiji u Leskovcu, a Akademiji poslovnih strukovnih studija u Beogradu dodali Visoku umetničku školu", istakao je Jeremić.

U Beogradu su još formirane Akademija strukovnih studija od tri visoke škole - zdravstvene, hotelijerske i turističke, zatim, Akademija tehničkih strukovnih studija - od Visoke tehničke škole Novi Beograd, Tehnike Taurunum, Politehničke, Visoka tehničke iz Požarevca, a četvrtu akademiju sa sedištem u Beogradu čine više škole - informatička, računarska, geodetska, železnička, tekstilno-umetnička.

Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Kruševcu nastala je spajanjem Visoke škole strukovnih studija za vaspitače iz Kruševca, Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji i Visoke škole za vaspitače strukovnih studija u Aleksincu.

Akademija strukovnih studija Južna Srbija stvorena je spajanjem viših škola iz Leskovca (Visoka poslovna škola i Visoka tehnološko-umetnička škola), Bujanovca (Visoka škola za vaspitače) i Prokuplja (Visoka poljoprivredno-prehrambena škola).

Akademija u Nišu nastala je spajanjem tehničke škole u Nišu, visoke škole u Vranju i vaspitačke u Pirotu, dok je Akademija u Užicu nastala spajanjem poslovnih škola iz Valjeva i Užica.

Akademija u Šapcu nastala je spajanjem tri škole u tom gradu -vaspitačke, poljoprivredne i medicinske, dok je Akademija u Leposaviću nastala od poslovne i tehničke škole iz Leposavića i Zvečana.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević kaže da je plan bio da se u Vojvodini formiraju tri akademije, ali da to neće biti razmatrano u ovom mandatu pokrajinske vlade, već da će se sačekati da prođu izbori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.