Izvor: B92, 01.Okt.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt pozvao građane na izbore

Beč -- Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt pozvao je sve građane Kosova, posebno srpsku zajednicu, da učestvuju na lokalnim izborima 15. novembra.

On je na skupu "Nezavisno Kosovo i EU" pozdravio to "što sve veći broj srpskih političkih predstavnika izražava spremnost za učešće na izborima". Ovo je šansa za jačanje multietničkih veza na Kosovu, rekao je Fejt, dodajući da ovi izbori moraju biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fer i transparentni i ukazao da je EU spremna da pruži podršku kroz nadzor.

On je naveo je da napreduju planovi za smanjenje međunarodnog prisustva na Kosovu, ocenivši da je to dokaz poverenja u stabilnost Kosova i regiona.

Fejt je rekao da organizovani kriminal i korupcija Kosovu moraju da budu suzbijeni.

On je najavio da će Evropska komisija uskoro objaviti svoj izveštaj o napretku, koji će biti odraz stanja i koji treba da omogući dalje korake ka evropskoj integraciji Kosova.

Fejt je ocenio da je EU postala ključni partner kosovskim vlastima u svim oblastima, i da je potrebna tesna saradnja, navodeći da uloga misije EU jača i na severu Kosova, gde teži da uspostavi trajno prisustvo kroz planiranu "Evropsku kuću".

Ministar privrede i finansija Kosova Ahmet Šalja apelovao je na međunarodnu zajednicu da prepusti stanovništvu Kosova da preuzme veću odgovornost za svoju budućnost.

Šalja smatra da vizna liberalizacija za Srbiju može da vodi ka daljem iseljavanju Srba sa Kosova, što sprečava cilj multietničkog Kosova.

Politički direktor Ministarstva inostranih poslova Austrije i bivši izaslanik EU u pregovorima o statusu Kosova Štefan Lene govorio je o teškom procesu rešenja ovog pitanja, naglasivši da je ono rešeno na nejasan način, koji i dalje usporava napredak Kosova.

Prema njegovim rečima, izaslanik UN Marti Ahtisari je verovao da će Savet bezbednosti UN prihvatiti njegov predlog i da bi tako bila stvorena jasna situacija.

On je istakao da ta nejasna situacija ne ometa samo Kosovo u napretku, već i Srbiju na putu realizacije njenih pravih interesa.

Lene je kosovskim vlastima poručio da su napadi na Euleks kontraproduktivni.

Lene je upozorio da Kosovo ima veliki problem sa korupcijom i da će uskoro doći do rešavanja tog problema, što će pogoditi i mnoge uticajne osobe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.