Đukanovićev blok apsolutni favorit

Izvor: B92, 28.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanovićev blok apsolutni favorit

Svaki put pobednik: Milo Đukanović (FoNet, arhiv)

Podgorica -- Koalicija koju predvodi Milo Đukanović može da osvoji apsolutnu vlast na parlamentarnim izborima u nedelju, pokazuju istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori.

Državna izborna komisija potvrdila je učešće 16 lista na predstojećim vanrednim izborima. Kao i poslednjih 20 godina, apsolutni favorit je lista "Za evropsku Crnu Goru", okupljena oko aktuelnog premijera te države Mila Đukanovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Očekivanja i predviđanja su da će definitivno valdajuća koalicija imati najveći porocenat glasača, van svake sumnje. Ostataje samo pitanje da li će imati apsolutnu većinu ili će im faliti koji procenat do toga, što onda stvara drugačiju situaciju”, objašnjava profesor Univerziteta u Podgorici, Svetozar Jovićević.

Izbori počinju sutra

Prevremeni parlamentari izbori u crnoj Gori održavaju se u nedelju, kao i lokalni u Nikšiću i Budvi, i izbori za gradonačelnike Herceg Novog i Tivta. U trci za 81 mesto u crnogorskom parlamentu učestvovaće 16 izbornih lista - sedam koalicija i devet samostalnih lista. Pravo glasanja imaće nešto više od 498.000 građana Crne Gore.

Biračka mesta na izborima otvaraju se u osam, a zatvaraju u 21 sat.

Kao potencijalne koalicione partnere listi "Za evropsku Crnu Goru”, Jovićević za sada vidi jedino pojedine albanske partije.

Međutim, poslednja istraživanja pokazuju da bi lista koju predvodi Milo Đukanovic mogla da osvoji i do 54 odsto glasova i sama formira vladu.

Slede Socijalisticka narodna partija Srđana Milića sa skoro 17 odsto i Nova srpska demokratija Andrije Mandića sa oko 12 odsto podrške birača.

Jovićević kaže da je predizborna kampanja bila izuzetno mlaka i bez žustre retorike koja je karakterisala ranije izbore.

"Težište je na socijalnim pitanjima - ono što vlast zove posledicama traznicije, a opozicija krađom, kriminalom, pljačkom itd. Dakle, to je akcenat, tu su se zaoštrile stvari u zadnje vreme, ali mnogo manje nego sto je do sada bilo”, ocenjuje on.

S druge strane, lider Pokreta za promjene Neboša Medojević očekuje da će crnogorska opozicija, iako ne nastupa na jedinstvenoj listi, na vanrednim parlamentranim izborima osvojiti više glasova od koalicije koju predvodi premijer Milo Đukanović.

Analitičari tvrde da su izbori raspisani kako bi Đukanović potvrdio svoju neprikosnovenu valst koja traje već dve decenije. Kako kažu, cilj je da vladajući DPS dobije novi mandat pre nego što efekti svetske ekonomske krize stignu u Crnu Goru.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li bi slaba i razjedinjena opozicija uspela išta da uradi i da je situacija drugačija.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IFIMES: Đukanović odgovoran za ratne zločine u Dubrovniku

Izvor: Blic, 27.Mar.2009, 22:37

Međunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je, u susret vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, u nedelju, da aktuelni premijer Milo Đukanović nastoji da zadrži vlast pre svega zbog svoje "ratne prošlosti" i odgovornosti za ratne zločine.....U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.