Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora glasa na 78 mesta u 42 države

Na parlamentarnim izborima u Srbiji u inostranstvu će birači glasati na 78 biračkih mesta koja će biti otvorena u 42 države, utvrdila je sinoć Republička izborna komisija (RIK).

Kako je rečeno na sednici, broj biračkih mesta u inostranstvu povećan je za 13 u odnosu na predsedničke izbore u januaru, a inostranstvu će glasati više od 52.000 birača.

RIK nije prihvatio predlog člana Liberalno-demokratske stranke (LDP) Save Pilipovića da se održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbora na dozvoli na onim biračkim mestima gde podnosioci izbornih lista ne budu u mogućnosti da deligiraju svoje članove u prošireni sastav biračkih odbora u inostranstvu. Pilipović je rekao da na biračkim mestima u Južnoj Africi i Libiji na predsedničkim izborima u januaru nisu bili članovi proširenog sastava biračkog odbora, jer nisu dobili vize.

RIK je usvojio i merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu za opštine sa teritorije Kosova i Metohije. RIK je dao saglasnost i na predračun ministarstva spoljnih poslova za sprovođenje izbora za narodne poslanike na biračkim mestima u inostranstvu. Kako je predviđeno za to će biti potrebno 15.560.240 dinara što je za 1,5 milion više nego na predsedničkim izborima.

Data je i saglasnost na finansijski plan Uprave za izvršenje zavodskih sankcija za sprovođenje izbora za narodne poslanike. U zatvorima, po tom izveštaju, biće utrošeno 1.109.000 dinara. To je isti iznos kao i za prošle predsedničke izbore. RIK je odobrio i finasijski plan Republičkog zavoda za statistiku po kojem će za organizaciju i realizaciju obrade podataka na utvrđivanju rezultata glasanja na izborima za narodne poslanike biti potrebno 5.854.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bez odluke o posebnim biračkim mestima za interno raseljene

Izvor: Press, 24.Apr.2008, 12:37

Republička izborna komisija (RIK) nije ni u sredu uveče utvrdila kriterijume za određivanje posebnih biračkih mesta za glasanje interno raseljenih sa Kosova i Metohije..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.