Demokratske muke: Srbiji potrebna jaka opozicija

Izvor: BKTV News, 09.Jan.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratske muke: Srbiji potrebna jaka opozicija

Danas Srbija nema jaku i stabilnu opoziciju neophodnu za normalan demokratski poredak i kontrolu vlasti. Ukoliko budu održani prevremeni izbori, stvoriće se mogućnost da se formira stabilnija opozicija, što će zadovoljiti potrebu za jasniju artikulaciju političkog života. Danas su vlast: i SNS i SPS i DS. Mali je broj partija, poput DSS i LDP koje su parlamentarna opozicija. Ove dve parlamentarne partije nisu odraz stabilne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << opozicije neophpodne kao korektiv vlasti.
Predstojeći izbori verovatno će uticati da se neke partije iz vlasti mogu naći kao parlamentarna opozicija. Gotvo izvesno je da bi jaku parlamentarnu opoziciju dobro pozicioniranoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) mogli da čine SPS, DS, DSS, što bi vidno uredilo „političko tržište“ u Srbiji. Mogućnost da SPS bude izvan vladajuće koalcije je realna, jer SNS je potrebno nekoliko manjih stranaka manjina ili sličnih konzervativno-liberalnih opcija da bi mogla da vodi državne poslove.
Čedomir Jovanović i LDP će se boriti za status partnera SNS. Isti motiv ima i Ivica Dačić sa SPS, s tim što može da očekuje mnogo manji politički uticaj. Koalicija SNS i SPS pokazuje svoje kooperativne strane, ali i razlike u političkoj koncepciji po nekim državnim pitanjima. Ako bi SPS bio deo vlasti mogao bi da računa na onoliko procenata ministara koliko dobije glasova. Sadašnje brojke govore da bi to moglo da bude najviše dva ministarska mesta u vladi ili da SPS vodi parlament kao političku korekciju.
Druga opcija je da bi neke od zainteresovanih strana mogle da participiraju u vladi ili da dobiju status u parlmentu Srbije. U svakom slučaju, SNS je u velikom usponu i neće dozvoliti da bude preglasavana u vlasti ili da bude na bilo koji način „ucenjena“. Moguće je da SPS sam prihvati da bude lider opozicije, jer u tom kontekstu ima stabilniju poziciju nego DS, DSS i LDP. Dakle, Srbiji je neophodna jaka opozicija da bi se vodila jasnija politička debata oko reformi u Srbiji i njene budućnosti na putu ka EU i ekonomskom oporavku.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.