Cilj - rušenje Mila, Tačija i Borisa

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj - rušenje Mila, Tačija i Borisa

Veći deo zapadnog Balkana, tačnije Srbiju, sa Kosovom kao samoproglašenom državom i Crnu Goru zahvatila je groznica ujedinjenja opozicije. Ove tri zemlje, ako računamo i Kosovo kao „državu“, sada gotovo da nemaju ništa zajedničko, ali im je zajednički imenitelj ipak rušenje aktuelne vlasti, na redovnim ili prevremenim parlamentarnim izborima. Što se tiče Srbije, izbori tek što su održani, ali prvenstveno radikali nikako ne mogu da se pomire sa ishodom najnovijeg glasanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Oni žele što pre nove izbore, gde bi, po njihovom mišljenju sigurno pobedili. U tu svrhu, još krajem jula su najavili da će do prvog septembra napisati platformu koja bi bila ponuđena na razmatranje Demokratskoj stranci Srbije i Novoj Srbiji i u kojoj bi bi bio predstavljen način kako da opozicija zajednički nastupi i izbori novo izjašnjavanje građana.

Koštuničini u principu jesu „za“, ali se poslovično nećkaju i čekaju da stigne papir iz SRS, koji nikako da se napiše. Veljini su se u načelu izjasnili „na neviđeno“ i nemaju ništa protiv da nastupe zajedno sa SRS. Šta će od svega biti, videće se valjda uskoro.

Ramušova „država u državi“

S druge strane, na Kosovu se izbori očekuju po svoj prilici u martu iduće godine, a takve procene su napravljene jer glasanje treba da usledi devet meseci od proglašenja ustava, a to pada taman na proleće. Šta će se tamo desiti?

Po svoj prilici, velika ofanziva Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je takođe albanskoj opoziciji već uputio poziv za ujedinjenje, kako bi oborili vlast Tačijeve Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova. U svemu je veoma zanimljivo da i sam Haradinaj ima velike šanse za pobedu, na krilima „haškog i ratnog herojstva“. Za Albance je heroj, a samo Srbi znaju koliko im je zla naneo i koliko je zločina počinio, a da mu posle svega ni dlaka nije falila s glave u haškom sudu. Dakle, da podsetimo, odmah po povratku iz Haga, Haradinaj se ustoličio na prostoru Peći, Đakovice i Dečana, albanskom Dukađinu, a srpskoj Metohiji i tamo praktično formirao svoju „državu u državi“. I upravo sa tog prostora agituje pred parlamentarno glasanje, uz veliku podršku tamošnjeg življa. U svakom slučaju, i tamo se opozicija, dakle ujedinjuje.

Što se tiče Crne Gore, i tamo su redovni parlamentarni izbori iduće godine i već je bilo nekoliko pokušaja ujedinjenja opozicije, ali im to nešto traljavo ide i veliko je pitanje da li će uspeti da sruše gotovo dvodecenijsku vladavinu Mila Đukanovića. Po mnogim mišljenjima, ovako razjedinjenim će im to teško poći za rukom. Inače, tamo je prvo Predrag Popović, lider Narodne stranke predložio ujedinjenje opozicije, ali su to praktično svi odbili. Posle toga, Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene izneo je mogućnost da opozicija ide zajedno, ali u tri liste koje bi predvodile najveće stranke, uz njih bi išle manje, međutim i to je odbijeno i pitanje je da li će do dogovora uopšte doći. Na sve ovo, lider Liberalne stranke Miodrag Živković, rekao je da će „crnogorske opozicione partije moraju da počnu da sarađuju, jer je poslednji trenutak da se zapitaju šta je smisao njihovog političkog delovanja“.

Masline, limunovi...

Po Janjiću, u demokratskim društvima, predizborna bitka svodi se pre svega u kampanjima, s izbornim programima i naravno koalicijama.

- Primera radi, u borbi za vlast u Italiji stranke za deceniju promene i po pet šest koalicija, da bi na kraju promenile i imena, pa se sada zovu „limunovi, masline“. Ali, mi smo daleko od toga - kaže Janjić.

Ipak po rečima Andrije Mandića, lidera Srpske lista u Crnoj Gori, on neće insistirati na ujedinjenju opozicije, „jer, srbijanski model nije primenljiv na Crnu Goru. Sve u svemu, samostalni nastup na narednim parlamentarnim izborima već su najavili Socijalistička narodna partija i Pokret za promene, pa je sva prilika da od ujedinjenja opozicije neće biti ništa. Ili ipak hoće, videće se.

Sličnosti i razlike

Prema mišljenju Dušana Janjića, političkog analitičara i predsednika „Kluba 21“, nije ništa neuobičajeno da se opozicija bori za vlast, jer zbog toga i postoji.

- U Srbiji i Crnoj Gori imamo sličnu situaciju, jer nijedna ni druga opozicija nemaju zajednički program, osim jednog cilja - tamo hoće da sruše Đukanovića, a ovde Tadića. Po meni, to je mali zajednički imenitelj za ujedinjavanje, a još manji za pobedu na izborima. Uzmite naš, srpski primer - veoma se greši kada se misli da je DOS pobedio samo na mržnji protiv Miloševića, nije tako, jer je opozicija imala program i svi su želeli promenu vlasti. Sada, radikali praktično ništa ne nude i zato se DSS, pre svih nećka, pa i NS. Nikolić će u svakom slučaju morati nešto da menja u svom programu, ali videće se kako će to ići, jer se SRS dosad nije menjala. Da bi zaista imali saveznike u Koštunici i Iliću, radikali konačno moraju da naprave iskorak ka proevropskoj politici - ističe Janjić.

Što se tiče Crne Gore, po Janjiću su opozicione stranke tamo potpuno podeljene i zato će veoma teško da obore Đukanovića.

- Tamo imate Andriju Mandića koji već ima svoje sigurno biračko telo, a sad bi trebalo da se igra s tim i uđe u savez, recimo s Medojevićem, koji ga je već jednom prodao. Dakle, ni oni nemaju ništa zajedničko, osim opsednutosti Đukanovićem - kaže Janjić.

Na Kosovu je po njemu sada slična situacija kao što je bila kod nas posle 5. oktobra, jer stranke posle proglašenja Ustava jednostavno hoće više za sebe u podeli vlasti.

- Haradinaj sada vlada prostorom na kojem je i ratovao, a tako je bilo i sa drugim albanskim vojnim komandantima. I posle sukoba sa Srbijom oni su vladali na taj način i međusobno se ubijali, a ubijanje je prestalo, setite se, kada je napravljen savez u vlasti između Haradinajeve i Rugovine partije, koji su sve dotle bili „na krv i nož“. Sada, međutim, svi su oni pozicionirali, upotrebe sile gotovo i da nema i polako kreću da vode klasične izborne kampanje, kao što već čini Haradinaj - zaključio je Janjić.

Коначно неке конкретне заједничке кораке предузимају национално самосвесне политичке снаге Централног и Западног Балкана. Руководство Одсека за Дијаспору Патриотског Покрета Србије Земље Хероја свесрдно подржава оваква "гибања" и активно се укључује у дотичну акцију сједињaвања опозиције Централног и Западног Балкана са настојањем да "демокрацијски вал" запљусне и хадезеовску Липу Њихову као и клеро-хабзбуршку Дежелу. У циљу конкретне сарадље свих демократских снага Централног и Западног Балкана позивамо све демократско-опозиционе покрете и странке да се уједине око "Балканског Демократског Фронта". У ишчекивању извештаја о тренутном политичком стању у јужној српској покрајини (са Зрињевца) од нашег доказаног демократе и борца за "људске правице", Шокун Ђованија, Владислав Б. Сотировић (www.freewebs.com/ovsiste), Руководилац Одсека за Дијаспору, Патриотског Покрета Србије Земље Хероја (www.srbijazemljaheroja.com).

Sadasnje stanje stvari i ekonomska kriza koja je tek pocela da razbija Evropsku uniju stavlja opoziciju u polozaj da nemora mnogo da radi da bi dobila izbore.Mitska 2014-2020 kada po sadasnjoj vlasti treba da budemo primljeni u EZ se nece realizovati zbog najverovatnije ogromne nezaposlenosti i haosa u EZ.Dok za iste micke godine Svecka banka kaze da ce Rusija biti 4 ekonomska sila.Kinu netreba ni pominjati .Znaci opozicija treba jasno da podvuce svoju jasnu EVROPSKO Rusku pripadnost.Ako drzava od 9 milona nemoze da unutar 1.5 milijardi ljudi ostvari svoj ekonomski rezon dok EZ i Amerika imaju 800 miliona onda treba da stavi prst na celo..

"Oni žele što pre nove izbore, gde bi, po njihovom mišljenju sigurno pobedili..", je jako lepa optimisticna recenica. Jedino sto se izgleda zaboravlja da su izbori upravo zavrseni, a da sledeci dolaze za cetiri godine. Pa gospodo draga naoruzajte se strpljenjem i na sledecim izborima jednostavno pobedite i to je to. To nije tesko trebate samo da ubedite birace da su vase lazi manje od onih iz suprotnog tabora i nista vise ni manje. Ipak nije vama lose ni u opoziciji, jer manje ne mozete da radite od toga sto radite, a opet niko vas vise za taj nerad nece platiti. Uz to mozete da prosipate demagogiju, "rodoljublje", "patriotizam" itd - do mile volje. Bas lepo su se setile i ove dve "baba-vracare" da pocnu i da proklinju za govornicom, jer to je potpuno nivi sport do sada nepoznat. Evo i ja cu poslti jednu kletvu "Vadikalima" a ona glasi: "Neka se Bog licno pobrine da svi Vadikali postanu pametni". Znam da se svi u opoziciji najeze na pomisao da bi se ova moja kletva mogla ostvariti, ali takva je moc kletvi i vracanja a ja u njih verujem - casna pionirska rec. Ja verujem u vas jer ako ovako nastavite verovatno cete pobediti na izborima tamo neke 3245. godine. Nisam jedino siguran da li ce bas Seki i Toma moci da ucestvuju ali to su sitnice jer vazna je sutina.

hahaha jaoj ova slika me je lepo nasmejala...Zajednicki koeficijent inteligencije ova dva mudraca= 20...hahahaha

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.