Broje se glasovi, o Mitrovici danas

Izvor: B92, 03.Nov.2013, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broje se glasovi, o Mitrovici danas

Priština -- Izborni dan na KiM obeležili incidenti. Rezultati se saopštavaju, ali bez podataka iz četiri opštine na severu. O Kosovskoj Mitrovici se odlučuje u ponedeljak.

Na lokalnim izborima učestvovalo je 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

Na izborima su bile prijavljene 33 srpske liste. Za bezbednost je bilo zaduženo 6.000 policajaca, a izbore su osim lokalnih, pratili i strani posmatrači.

23.49 Iako su u CIK Kosova najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prve zvanične rezultate lokalnih izbora na KiM oko 23h podatke saopštavaju stranke pojedinačno.

U Prištini u drugi krug idu dosadašnji gradonačelnik Isa Mustafa, lider DSK-a i kandidat Samoopredeljenja Špend Ahmeti. DSK osim u Prištini slavi i u Peći i Gnjilanu. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pobedila je u opštinama Vučitrn i Djakovica, izjavio je portparol te stranke Ernest Ljuma.

U Gračanici dva slavlja - pristalica Građanske inicijative "Srpska" i Saveza kosovskih Srba, koje proslavljaju pobedu na održanim lokalnim izborima u toj opštini.

23.39 Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je i kandidat za gradonačelnika Prištine, izjavio je da je njegova partija nakon lokalnih izbora najveća stranka na Kosovu.

Predsednik DSK je kazao da je ta stranka već u prvom krugu pobedila u opštinama Podujevo, Istok i Kosovo Polje, kao i da očekuju da će pobediti u prvom krugu i u opštinama Gnjilane i Peć.

Kandidati DSK su, prema rezultatima stranke, najviše glasova osvojili i u opštinama Priština, Kamenica, Lipljan, Obilić, Suva Reka i Vitina, dok će kao drugoplasirani ući u drugi krug glasanja u opštinama Prizren, Dragaš, Mališevo, Mitrovica i Orahovac. Mustafa je rekao da je zadovoljan rezultatima.

23.22 Napadi na biračka mesta u severnom Kosovu na lokalnim izborima zaista su za žaljenje i biće potrebna sveobuhvatna istraga da bi se utvrdilo kako su se dogodili i kako bi počinioci odgovarali, ocenio je šef UNMIK Farid Zarif.

"Ovi destruktivni akti huliganizma nemaju mesta u civilizovanim i demokratskim društvima i njihovi počinioci moraju najhitnije biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Zarif, pozivajući lokalne i međunarodne vlasti da uspostave red u severnom Kosovu.

22:31 Lista Srpska proglasila je pobedu u svih šest srpskih opština južno od Ibra u kojima je učestvovala na kosovskim lokalnim izborima i pristalice te liste u Gračanici slave pobedu.

22:07 OEBS potvrdio da je pod njihovim nadzorom izborni materijal iz tri opštine sa severa Kosova, iako nije saopšteno iz kojih, pretpostavlja se da su u pitanju Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. OEBS saopštio i da je 70 članova njihovog osoblja između 17h i 18h nepovređeno povučeno iz Kosovske Mitrovice zbog "ozbiljnih sigurnosnih incidenata i zabrinutosti".

21:50 Kamenovano vozilo Euleksa u Zvečanu, načinjena manja šteta. U Kosovskoj Mitrovici saopšteno da je tokom dana u incidentima lakše povređen jedan policijski službenik i jedan član izborne komisije.

21:49 Ombudsman Saša Janković ocenio da bi "zbog pritisaka sa svih strana ovi izbori mogli biti najneslobodniji u Evropi u skorije vreme".

21:44 Šef izbornog štaba "Srpske" u Štrpcu Bojan Savić, rekao je da će se ići u drugi krug izbora za gradonačelnika te opštine, a da je lista "Srpska" osvojila većinu glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine. Za to mesto boriće se predstavnici SLS-a Bratislav Nikolić i "Srpske" Ivan Redžić.

21.30 Poslanik DSS Marko Jakšić izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici da je bojkot izbora na severu Kosova uspeo i da su u DSS zadovoljni. Lider DSS-a Vojislav Koštunica kaže da je "opasno i neprihvatljivo što vlast lažno optužuje" poslanika Marka Jakšića za nasilje tokom izbora na severu Kosova. Kandiat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić optužio je Jakšića da je kriv za incidente u severnoj Mitrovici. Aleksandar Vulin je večeras izjavio da se samo DSS i Hašim Tači raduju ishodu loklanih izbora na severu Kosova.

21:27 Agencija Beta potvrdila da je eksplozivna naprava pronađena u Severnoj Mitrovici kod Tehničke škole. Policija je zatvorila okolne ulice, dok je specijalni tim Kfora ne deaktivira.

21.22 Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnica EU Ketrin Ešton, izjavila je večeras da je EU zabrinuta zbog napada na birališta na severu Kosova. Pažljivo pratimo razvoj situacije na Kosovu i zabrinuti smo zbog nasilnih incidenata na pojedinim biračkim mestima", rekla je Kocijančičeva u saopštenju za medije i dodala da EU, kao i uvek, osudjuje svako nasilje.

21.15 Funkcioner DS Borislav Stefanović rekao je da odgovornost za incidente tokom glasanja na severu Kosova snose oni koji su pozivali na bojkot, ali i Vlada Srbije.

21.07 CIK Kosova kaže da će novinari večeras, verovatno oko 23 sata, biti obavešteni o rezultatima za 34 opštine, ali ne i o rezultatima u četiri opštine na severu. Naknadno će biti doneta odluka da li su izbori na severu bili uspešni ili ne.

20.59 Izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević izjavio je da je moguće da se izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice ponove i da je za to neophodno da se Izbornoj komisiji podnese prigovor na njihovu nepravilnost.

20.40 U Kosovskoj Mitrovici pojavile su se nezvanične informacije da je KPS ispred Tehničke škole u severnom delu grada pronašao neeksplodiranu bombu. RTS javlja da je bomba bila bačena ali da nije eksplodirala. Za sada nema zvanične potvrde ove informacije.

20.36 Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Kosovo prošlo test demokratije i da su lokalni izbori, uprkos izazovima na severu, bili "inkluzivni i istorijski".

20.15 Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin povodom ishoda lokalnih izbora na KiM kaže da večeras mogu da se raduju samo Tači i DSS jer su Srbi propustili priliku da izaberu svoju vlast. On dodaje i da je međunarodna zajednica odbila Vučićev zahtev.

20.07 Euleks, Kosovska policija i KFOR rade na identifikaciji napadača na biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitorvice. Polupane glasačke kutije prebačene su u južni deo Mitrovice.

20.05 Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da postoji šansa da na severu Kosovske Mitrovice već u prvom krugu bude izabran albanski gradonačelnik, što u značajnoj meri ugrožava poziciju srpske zajednice na severu.

19.48 Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je u "potpunosti neprihvatljiv" zahtev prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da srpska policija zavede red na severu Kosova nakon incidenata na biralištima u severnoj Mitrovici.

19.30 Lokalni izbori na Kosovu protiču u znaku otvorene kampanje zastrašivanja i slabog odziva na severu, javljaju zapadne agencije.

19.25 Zbog okupljanja velikog broja pristalica bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji ispred biračkog mesta u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu, to biračko mesto zatvoreno je oko 18 časova.

19.20 Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice SDP Oliver Ivanović je rekao da posle incidenta koji se popodne dogodio na biračkim mestima u severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje je prekinuto.

19.00 Većina glasačkih mesta na Kosovu zatvorena je večeras u 19.00, a ostala su otvorena samo ona glasačka mesta na kojima još ima glasača.

Iz CIK Kosova nisu mogli da potvrde tačan broj centara koji će još ostati otvorena. TV Klan Kosova je u direktnom uključenju javio da je u Gnjilanu

počelo slavlje, a da su na ulicama i simpatizeri vladajuće Demokratske partije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova. Za 20.00 je najavljena konferencija za medije Centralne izborne komisije kada će biti objavljeni podaci o izlaznosti na izbore.

18: 45 Kandidat liste Srpska za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić zatražio je od međunarodne zajednice da poništi današnje lokalne izbore u tom gradu jer su nepoznate maskirane osobe uništile izborni materijal na tri izborna mesta, koja su posle toga zatovena u 17 sati.

18.06 Demokratska stranka Srbije optužila je stranke koje su se zalagale za izlazak Srba na izbore da su odgovorne za uništavanja izbornog materijala u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

17.15 Srpski ekstremisti polupali su glasačke kutije u školi "Sveti Sava" u Mitrovici jer su Srbi pod okriljem mraka krenuli na glasanje u velikom broju.

17.00 "Na biračkom mestu u Administrativnoj kancelariji u naselju zvanom Bošnjačka mahala nisu priznavali lične karte Srbije, a i na drugim biračkim mestima uočene su brojne nepravilnosti", rekao je Oliver Ivanović.

16.30 Prema podacima Centralne izborne komisije u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom južno od Ibra daleko je veći odziv birača na lokalnim izborima nego na severu Kososva i Metohije. Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima na Kosovu do 15 časova iznosila je iznad

32 posto.

16.20 Bivši predsednik Boris Tadić kaže da Srbi treba da izađu na izbore na Kosovu "uprkos tome što je Briselski sporazum nije ostvario sve ono što je moglo".

16.00 Ambasadorka SAD na Kosovu, Trejsi En Džejkobson je pozvala građane da glasaju i rekla da očekuje da će današnji lokalni izbori biti mirni i fer.

15.35 Četvorica aktivista Saveza kosovskih Srba (SKS) u Gračanici privedena su oko 14,30 sati, rečeno je Tanjugu u policijskoj stanici Gračanica.

14.50 Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu pokrajine da i pored pritisaka i pretnji, izađu na lokalne izbore i tako formiraju svoju vlast i buduću Zajednicu srpskih opstina.

14.40 Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović rekao da su od 5,5 odsto građana koji su dosad izašli na birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dve trećine Albanci i istakao da bi izlaznost građana sigurno bila veća da nema pretnji kojima su izloženi.

14.30 Kandidat građanske inicijative „Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je danas Tanjugu da je od ukupnog broja izašlih na birališta više od 70 odsto Albanaca, i upozorio da bi gradonačelnik, ako se taj trend nastavi, mogao da bude Albanac, i to u prvom krugu.

14.00 Portparol Policije Kosova Baki Keljani je ocenio da današnji lokalni izbori na Kosovu protiču bez incidenata koji bi ih mogli ometsti. Pulja je rekla da je Tužilaštvo otvorilo sedam predmeta protiv 14 osumnjičenih za krivično delo ometanja prava na glasanje. Tih 14 osoba je privedeno na razgovor u policiji. To su građani Gnjilana, Mitrovica, Mališevo, Glogovac, Istok i Podujevo.

13.50 Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo rekao je da je do 11 sati na lokalnim izborima u Gračanici glasalo 16,25 odsto upisanih birača. Takva izlaznost do sada nije zabeležen u istoriji izbora u Gračanici.

13.45 Savetnik predsednika Marko Đurić kaže da zbog male izlaznosti preti opasnost da na izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici pobedi neko ko je po volji Prištine ili kosovski Albanac.

13.30 Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar izrazio je zadovoljstvo tokom glasanja na današnjim lokalnim izborima.

13.25 Kandidat za gradonačelnika Gračanice s liste Građanska inicijativa "Savez kosovskih Srba", Bojan Stojanović kazao je danas da očekuje da će biti reizabran.

13.20 Aleksandar Vulin upozorio je da, sa dosadašnjim trendom izlaznosti na birališta na severu Pokrajine, može doći do toga da bude izabrana vlast koju Srbi ne žele.

13.15 Na biračkom mestu broj 2 u Gračanici došlo je do kratkotrajnog prekida glasanja zbog problema koji je izazvao jedan posmatrač koji je bio u alkoholisanom stanju, rekao je Tanjugu član Opštinske izborne komisije Vladan Trivić. On je rekao da je problem bio manji i da je rešen posle nekoliko minuta, te da je glasanje na tom biračkom mestu vrlo brzo nastavljeno. Pomenutog posmatrača, koji je bio pod uticajem alkohola, sa biračkog mesta je udaljila

12:50 Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je danas da je do 11 časova na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izašlo 12, 03 odsto ili oko 214.000 glasača.

12:45 Uprkos brojnim neregulanornostima na koje smo ukazali jutros, danas sam napokon dobio pravo glasa, ali takozvanim uslovnim glasanjem, rekao Krstimir Pantić, koji ranije danas nije mogao da glasa.

12:30 Patrijarh SPC Irinej izjavio je u Sremskim Karlovcima da se istorija ponavlja i da Srbi i danas, kao i pre 300 godina, beže sa Kosova "od bede i nevolje".

12:20 Šef izborne posmatračke misije EU na lokalnim izborima na Kosovu Roberto Gvaltijeri izjavio je da su današnji izbori važni za konsolidaciju demokratije, a da će misija izveštaj o eventualnim neregularnostima objaviti u utorak i da će biti objektivna.

12.10 Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić kaže da je u regionu Kosovske Mitrovice angažovano 460 policajaca.

12:05 Policija Kosova uhapsila je danas osobu koja nije htela da otvori školu kako bi sprečila da se u njoj održi glasanje.

11:50 Predsednica CIK Valdete Daka izjavila je da nekoliko grupa ljudi na severu Kosova "ne dopušta građanima da slobodno izraze svoju građansku volju na glasanju".

11:20 Premijer Kosova Hašim Tači je danas izjavio da su lokalni izbori evropski test za Kosovo i da se oni prvi put održavaju na celoj teritoriji Kosova.

11:15 Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je danas, nakon što je izašao na glasanje, da bojkot izbora nije uspeo.

"Bojkot je propao onoga trenutka kada su ubačeni prvi listići, a oni su ubačeni još pre deset dana. Sada možemo samo da se izborimo da imamo dobru reprezentaciju u opštinskoj skupštini ili da imamo reprezentaciju koja će biti u manjini“, kazao je Ivanović.

11:00 Policija Kosova je saopštila da je na jednom glasačkom mestu u naselju Batlava u opštini Podujevo uhapsila trojicu lažnih članova biračkog odbora.

10:45 Kosovska predsednica Atifete Jahjaga glasala je na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i tom prilikom pozvala sve građane da izađu masovno na glasanje i biraju svoje predstavnike. "Izbori su test za našu demokratiju. Dan kada se pokazuje volja građana je dan kada se slavi", rekla je Jahjaga, koja je glasala u sali "1.oktobar" u Prištini.

10:30 Kandidat za gradonačelnika Kosovkse Mitrovice sa liste Građanske inicijativa "Sprska" Krstimir Pantić rekao je danas da nije mogao da glasa jer birački dobor nije bio u punom sastavu zbog "opstrukcije političkih opcija bliskih Prištini" i dodao da to pokazuje da se međunarodna

zajednica nije dobro pripremila za izbore.

"Ove nepravilnosti ukazuju da se međunarodna zajednica nije pripremila kako treba što dovodi u sumnju regularnost izbora", rekao je Pantić novinarima.

10:15 Portparol misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji NIkola Gaon izjavio je da su nakon manjih tehničkih problema u međuvremenu otvorena sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

10:00 Kandidatkinja za gradonačelnicu Kosovske MItrovice Adrijana Hodžić glasala je jutros na jednom od glasačkih mesta u Suvom Dolu nakon čega je ocenila da su ovi lokalni izbori istorijski i da je najvažnije da protekunu mirno.

Hodžić je u izjavi novinarima istakla da jutrošnje informacije pokazuju da na nekim biračkim mestima ima problema jer ljudi ne mogu da ostvare demokratsko pravo i glasaju, što je neprihvatljivo.

"Nadam se da će u toku dana moći svi da glasaju", rekla je Hodžić dodajući da moramo sačekati i videti kako će se završiti izborni dan

Ona je poručila da je najvažnije da dan protekne mirno, da ne bude incidenata i da građani ne budu "kolateralna šteta".

"Izbori su istorijski i biće mi jako žao ako ovi izbori ne budu uspešna priča jer je uloženo mnogo napora da se izbori održe i ne bi bilo dobro da oni propadnu", zaključila je Hodžić.

09:50 Strane agencije javile su danas da su otvorena birališta u okviru lokalnih izbora na Kosovu ističući da izbori predstavljaju test odnosa Beograda i Prištine.

09:25 Sva biračka mesta u opštini Gračanica otvorena su jutros na vreme. Među glasačima je bilo i onih koji su javno izrazili svoje nezadovoljstvo pošto ih nema na biračkim spiskovima.

09:00 KPS na prelazu Jarinje na dozvoljava da prođu autobusi sa raseljenima koji su organizovano krenuli na glasanje. Putnici izlaze iz autobusa i prelaze pešice, jedan po jedan, a očekuje se da iz Leposavića krene autobus koji će iz od Jarinja prevesti do glasačkih mesta, kaže za RTS Aleksandar Erac iz Kancelarija za KiM u Kraljevu.

08:56 Zagovornici bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji u neposrednoj blizini biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici vrše pritisak i provociraju one koji jutros glasaju, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Veće grupe ljudi koje su protiv održavanja ovih izbora nalaze se u neposrednoj blizini tih mesta, a oni su jutros neke od građana koji su glasali šikanirali, upućivali im pretnje i pogrdne reči.

08:50 Član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo rekao je za televiziju Most iz Zvečana da su sa malim zakašnjenjem otvorena sva biračaka mesta na Kosovu i Metohiji.

08:35 Predsednica CIK Valjdete Daka danas je na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mesta za lokalne izbore na KiM kratko saopštila da su u svim sredinama na vreme otvorena biračka mesta izuzev na jednom biračkom mestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Ona je objasnila da je u tom slučaju, u osnovnoj školi Sveti Sava, došlo do kašnjenja otvaranja biračkog mesta, zbog toga što se nisu pojavili članovi biračkog odbora.

Daka je rekla da je veoma rano davati bilo kakve druge ocene o samom izbornom procesu i izlaznosti i najavlila za 12 časova novu konferenciju za novinare.

08:30 Kandidat liste Građanska inicijativa "Srpska" za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović rekao je jutros da očekuje da lokalni izbore na Kosovu proteknu mirno.

08:20 Prema izveštaju dopisnika Bete, u severnoj Kosovskoj Mitrovici još nisu otvorena birališta i glasanje nije počelo.

08:10 U severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji kasni na pojedinim biračkim mestima zbog tehničkih problema koje ima OEBS. Među prvim građanima koji su došli da glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj školi Sveti Sava je i kandidat "Srpske" za gradonačelnika Krstimir Pantić koji nije zbog toga uspeo da glasa.

07:45 Svih 24 biračkih mesta u opštini Gračanica otvoreno je na vreme i bez bilo kakvih problema, rekao je Tanjugu predstavnik liste Građanska inicijativa Srpska u Centralnoj izbornoj komisiji Nenad Rikalo.

Glasačka mesta, na kojima će građani birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, otvorena su jutros u 7 časova. Glasačka mesta se zatvaraju večeras u 19 časova.

O normalnom funkcionisanju izbora staraće se 5.500 kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije u izbornom danu.

Izbore prati i oko 30.000 posmatrača, lokalnih i stranih.

Pred glasačima će se naći dva glasačka listića - jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Izvor: Mondo, 03.Nov.2013

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932..

Nastavak na Mondo...

Otvorena birališta na Kosovu

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2013

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori na kojima učestvuju 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice glasanje kasni zbog tehničkih problema koje ima OEBS.

Nastavak na Cafe.ba...

Lokalni izbori na Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 03.Nov.2013

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike...Na izborima učestvuju 33 srpske liste. Za bezbednost je zaduženo 6.000 policajaca, a izbore će, osim lokalnih, pratiti i strani posmatrači.O normalnom funkcionisanju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.